Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk:

ABC2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Csőben sült őszi gyümölcsök

Hozzávalók: 5 tojássárgája; 1 teáskanál keményítő; 10 dkg cukor; 2 evőkanál liszt; 4 dl tej; fél teáskanál vaníliaaroma; 1 evőkanál barackpálinka; 1 evőkanál vaj; 1 evőkanál mascarpone; 50 dkg őszi gyümölcs; 1 evőkanál porcukor.

Kezdjük a gyümölcsökkel! Először is fontos közlendő: bármilyen őszi gyümölcsöt felhasználhatunk ehhez a desszerthez, legyen az fehér, piros szőlő, szilva, körte vagy őszibarack. A barackot megmosom, megtörölgetem, a szilvát félbevágom, magját kiszedem.
Ha végeztem, kezdődhet a „csőkészítés”. Egy tálban habverővel elkeverem a tojássárgáját. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt, a kristálycukrot meg a lisztet, és az egészet a tojássárgájába szitálom, habosra kavarom.
Közepes hőfokon melegítem a tejet, amíg apró buborékok jelennek meg az edény fala mentén, de nem forralom fel. A tejet apránként, habverővel keverve a tojásos-lisztes keverékhez öntöm, csomómentesre kavarom. Visszatöltöm a masszát a tejeslábasba, és takarékon kavargatva főzöm két-három percig, amíg besűrűsödik, és az edény fala mentén buborékozni kezd. Leveszem a tűzről, és hozzáadom a vaníliát, a pálinkát, a vajat, végül a mascarponét.
Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. A masszát egyenletesen elosztom hat egyforma hőálló tálkába, és óvatosan belenyomkodom a gyümölcsöket. Megszórom porcukorral, és behelyezem a sütőbe. Addig sütöm, amíg a desszert teteje aranybarna lesz. Melegen, azonnal tálalom.

Ezek is érdekelhetnek