Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2008. 01. 25. péntek2008. 01. 25.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Szalonnában sült mustáros karaj

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg bacon szalonna, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 1 kg burgonya.

A mustárt egy tálban összekeverjük a pirospaprikával, a borssal meg a sóval, és a húst körös-körül bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Egy tepsit kibélelünk a vékony szeletekre vágott füstölt szalonna felével, ráfektetjük a karajt, és beborítjuk a maradék szalonnacsíkokkal. Ráöntünk egy deci vizet, és 180 fokra előmelegített sütőben, fóliával letakarva párolni kezdjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk. A fél krumplikat beburkoljuk baconszeletekkel, a sülőfélben lévő hús mellé rendezzük, majd az egészet együtt sütjük tovább. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, és a burgonyával együtt szép pirosra sütjük. Vágott, vegyes hordós savanyúsággal tálaljuk.

Banánnal bélelt palacsinta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 2 kávéskanál cukor, só, szódavíz, olaj, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál keményítő, 40 dkg ananászbefőtt, 8 dkg vaj, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 6 banán, 12 palacsinta, 4 gombóc vaníliafagylalt.

A tojásokat elkeverjük a cukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha kell, szódavizet is adunk hozzá. Félórát pihentetjük, majd kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk. Egy edényben összekeverjük a keményítőt a cukorral, hozzáadjuk az ananászt a levével együtt, és egy evőkanálnyi vajat. Lassú tűzön pároljuk, amíg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, majd belereszeljük a citrom- és a narancshéjat. A banánt félbevágjuk, beletekerjük a palacsintákba. A maradék vajat felforrósítjuk, és megmelegítjük benne a palacsintákat, úgy, hogy a banán is átmelegedjen. Tányérra tesszük, tetején egy-egy gombóc fagylalttal, és az ananászszósszal leöntve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek