Kóstoljon bele a vidék ízébe!

A Vidék íze gasztronómiai magazin finom receptjei közül ajánljuk.

ABC2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.
Kóstoljon bele a vidék ízébe!

Gőzmetélt

Hozzávalók: 25 dkg házi metélt, 1 l tej, 10 dkg vaj, 4 tojás, 12 dkg cukor, 1,5 dl tejföl, 8 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, citromhéj, 10 dkg dió, vaníliás cukor.

A tejet felforraljuk, hozzáadunk 5 dkg vajat és kifőzzük benne a tésztát. Leszűrjük, és jól lecsorgatjuk. A tojássárgákat a cukorral meg 3 dkg vajjal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a rumban áztatott mazsolát, és kevés citromhéjat reszelünk bele. Az egészet összekeverjük, végül lazán elvegyítjük benne a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Ennek legjobb módja, ha először csak a fehérje egyharmadával lazítjuk fel a tojásos tejfölös keveréket, majd utána adjuk hozzá a maradék kétharmadot, hogy jó habos legyen. A masszába óvatosan belekeverjük a lecsurgatott tésztát és a durvára vágott diót, majd  kivajazott tepsibe öntjük, és vízgőzön, kb. 50 perc alatt megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Fogasszeletek burgonyában sütve

Hozzávalók: 4 db burgonya, 2 cs. petrezselyem, 10 dkg Trappista, 1 vöröshagyma, só, kevés liszt, 20 dkg fogasfilé, 1,5 dl étolaj.

A héjában főtt burgonyát kihűtjük, majd kis talpat vágunk alá, hogy ne billegjen. A kalapját is levágjuk, a belsejét pedig karalábévájóval kifaragjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékban megforgatjuk, hozzáadjuk a krumpliforgácsot, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajt felét. Összekeverjük, s forrón megtöltjük vele a burgonyákat. A halfilét négy szeletre vágjuk, enyhén sózzuk, lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalát hirtelen elősütjük. A töltött burgonyákat tűzálló tálba tesszük, tetejükre egy-egy halszeletet helyezünk, és megszórjuk a maradék sajttal, végül meglocsoljuk a sütés után megmaradt olajjal. A tálat ezután 180-190 fokra hevített sütőbe tesszük, s a halas-krumplis finomságot kb. 10-15 percig sütjük, amíg a sajt a tetején rózsaszínű lesz.

Ezek is érdekelhetnek