Bűnről bűnre

Megint tanárverés

ABCPalágyi Béla2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.
Bűnről bűnre

Pedagóguscsaládba születtem. Olyan lakásban nőttem fel, ahol a hálószobába áthallatszott a szomszéd tanteremből, amint a gyerekek a szorzótáblát skandálták. Akkor a pedagógusnak még volt tekintélye. Hajnalban nemegyszer bekopogtak ablakunkon apámhoz a járáshoz induló falusiak, hogy írjon egy kérvényt számukra. Természetesen megtette, ezért cserében fő helyen ült valamennyi lakodalomban. Később én is álltam falusi iskolák katedráin. Már nem voltam lakodalmi díszvendég, de még nem kellett félve belépni az osztályba. A pártbizottságra azért engem már föl-följelentgettek. Az akkori elvtársak becsületére legyen mondva, jobbára következmények nélkül.
Ma az iskola a társadalmi ellentétek egyik frontvonala. Borzongva olvasom napjaink újsághíreit. A Nógrád megyei Őrhalomban az iskolaigazgató elültetett egy kislányt társától. A gyerek hazaszaladt és hívta a szüleit. Ők megérkeztek, és fojtogatni kezdték az igazgatót, aki szerencséjére életben maradt, kisebb testi, ám súlyosabb lelki sérüléssel úszta meg az összecsapást.
A fővárosban egy idősebb fizikatanár rosszabbul járt. Egy mobilra felvett videó tanúsága szerint a 16 éves L. Zoltán, a VIII. kerületi Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium diákja óra alatt rátámadt az idős tanárra, „Te ne merjél nekem rossz jegyet adni, b…meg!” csatakiáltással ütötte, rúgta, az osztály tagjainak élénk érdeklődése közepette. A tanár felmondott, és kezelésre szorult a sokkoló élmény hatására. Nagy a baj. S ez legkevésbé az iskola ügye. Mondjuk ki: ebben a társadalomban szisztematikusan leromboltak minden tekintélyt. Mindenki lehet hazug, csaló, ha sokan mondják rá. A gyerek érzi, a világot neki most a tanár testesíti meg. Törékeny gyengeségével, múló értékeivel. S lázad, támad.
Hogy mi lesz a két iskolai affér kimenetele, valójában lényegtelen a mellett a kérdés mellett, hogy mi lesz azzal a generációval, amelyik mind nehezebben tűri az iskola kereteit, s mind nehezebben birkózik még a betűvetéssel is. Pedig nekik felnőttként már nem az ökör után kell majd ballagni a barázdában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek