Elpusztult az elefánt

Három nap alatt elvitte a kórság a nyíregyházi állatpark egyik legnépszerűbb lakóját, Yokit, az afrikai elefántot. A város mellett két éves bikaborja is gyászolja.

ÁllatbarátBalogh Géza2009. 08. 25. kedd2009. 08. 25.
Elpusztult az elefánt

Az augusztus 20-i ünnepek alatt elpusztult a nyíregyházi állatpark tizenhét éves elefánttehene. A tragédia előtt három nappal jelentkeztek az első, betegségre utaló jelek. A máskor mindig kedves, a látogatókat érdeklődve figyelő óriás előbb a kedvét vesztette el, utóbb már enni, majd inni se akart. A gondozók szavára se figyelt, egyedül a két éves borjával kommunikált.

Észlelve a bajt, a park vezetői azonnal orvost hívtak, vért is adtak neki, az állat azoban a kezelésre nem reagált, s hamarosan kimúlt. Az elsődleges orvosi vélemények szerint halálát valószínűleg a lépén lévő daganat okozta.

A sajnálatosan korán elpusztult elefánt nagy vesztesége nem csak a nyíregyházi, de az európai állatkerteknek is, hiszen az Afrikában honos hatalmas állatokból csak nagyon kevés van az állatkertekben, szemben a nála igénytelenebb ázsiai elefántokkal.

A nyíregyháziaknak mos a kiselefánt biztonságos elhelyezése jelenti a legnagyobb feladatot, hiszen az elefántborjak ugyanolyan érzékenyek és hasonlóképp igénylik a szülői gondoskodást, mint az emberek. Áltálában öt-hat éves korukig maradnak az anyjuk mellett, ezért különösen nagy trauma a nyíregyházi cseppségnek ia mama elvesztése. A kis borjú érdekében összefognak az európai állatkertek: máris jelentkezett két német zoo, így akár heteken belül új társakra és nevelőszülőkre találhat a nyíregyházi árva.

Képforrás: www.ngnet.hu

Ezek is érdekelhetnek