Tűzvész után Bodonyban

Beni, a mindenes címmel a múlt év áprilisában írtunk a Bodonyban élő Farkas Istvánról, Beniről, akiről a recski Gál Tamás készített dokumentumfilmet. A film főszereplője és édesanyja az idén sajnos nagy bajba került: januárban leégett a házuk.

Az olvasó oldalaDulai Sándor2024. 04. 08. hétfő2024. 04. 08.

Kép: A ház leégett, minden odalett

Tűzvész után Bodonyban
A ház leégett, minden odalett

A falu mestere című filmet, amely 2022-ben készült, bemutatták a 2023-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ahol a vetítés utáni beszélgetés újabb adalékokkal szolgált a főszereplő sokoldalú tevékenységéről. Beni valóban faluja, Bodony mindenese – ahogyan a filmben egyik ismerőse mondta, „mestere” –, aki a katolikus egyház helyi gondnokaként és alpolgármesterként, de mindenekelőtt igazi lokálpatriótaként küzd a 700 lelkes mátraalji zsákfalu közösségi életéért. A filmben éppen a IX. Bodonyi Muzsikusok Estjét, Bodony zenei fesztiválját szervezi, óriási elszántsággal, rengeteg energiával, társakat keresve, összefogva, akivel csak lehet.

Beni most ötvenéves, és – mint a filmből is kiderült – munkájában nagyon sok segítséget kapott idős édesanyjától, a mátraházi szanatórium egykori könyvelőjétől, akivel együtt lakott. Édesanyja sajnos gyakran betegeskedik – amikor a múlt évben Bodonyban jártam, akkor is épp beteg volt –, a lánya, aki szintén a faluban él, Benivel együtt nagy odaadással ápolja őt. Ez év januárjában aztán sajnos megtörtént a baj, a fészerben keletkezett elektromos zárlat miatt leégett a házuk. Megsemmisült a teljes tetőszerkezet, a mennyezet leszakadt, a helyiségek kiégtek, a berendezések, bútorok, villamos eszközök nagy része tönkrement, a ház lakhatatlanná vált. Benit és édesanyját a szomszédjuk fogadta be, majd a katolikus egyháznak köszönhetően a bodonyi parókián kaptak szállást. A falu lakói élelmiszereket, tüzelőt adtak, sokan segítettek, amivel csak tudtak. Az önkormányzat bankszámlát nyitott számukra, melyre eddig 2,6 millió forint érkezett, hogy Beniék, azaz Farkas Istvánék a faluban új hajlékot vásárolhassanak.

Gál Tamás, A falu mesterének a közeli Recsken élő fiatal rendezője, a Tv Eger szerkesztő riportere – aki a romeltakarításban és Beniék költözködésében is segített – szintén megcselekszi, amit lehet, s ehhez neki is sikerült társakra lelnie. Filmjét húsvét előtt ismét műsorra tűzte az egri Uránia Mozi, a jótékonysági vetítésre, melynek bevételét felajánlották a családnak, sokan vásároltak jegyet. A filmet – amely különben a rendező diplomamunkája volt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – beszélgetés követte Beni és a nővére részvételével (édesanyjuk a betegsége miatt nem jöhetett el). A vetítések folytatódnak, április 23-án 18 órakor a jászberényi Lehel Filmszínházban, májusban pedig Budapesten is látható lesz a film. 

Beni jelenleg egy egri gyárban dolgozik, s a falujában ugyanolyan aktív, mint régen. Az idén is megszervezték a régi szokásokat fölelevenítő, látványos locsolkodást Bodonyban, s már készülnek az augusztusi XII. Bodonyi Muzsikusok Estjére. Egy szoba-konyhás, fürdőszobás ház azonban a faluban legkevesebb tízmillió forintba kerül, s ebből még – az egri filmvetítés bevételét és az egyéb bevételeket beszámítva is – legalább hétmillió hiányzik. Beniék pedig májusnál tovább nem maradhatnak a parókián, mert kell a hely másra, júniustól jönnek a nyári táborok.

A filmben volt, aki azt mondta róla, hogy mindenhez ért és mindenkinek segít, más meg azt, hogy „aranyszíve van”, s akadt, aki egyszerűen csak úgy jellemezte: „jó ember”. A jóságért pedig jóság jár cserébe: ő és édesanyja nem maradhat egyedül. Aki olvasóink közül szívesen segítene nekik, kérjük, hívjon bennünket.