Az evolúció megrövidíti a nőket

A jövő Évái alacsonyabbak, kövérebbek és egészségesebbek lesznek – állapították meg a Yale Egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, hogyan változik az ember az evolúció során.

BulvárRomvári Orsolya2009. 10. 23. péntek2009. 10. 23.
Az evolúció megrövidíti a nőket

Az evolúció nem állt meg, és az sem igaz, hogy az orvostudomány fejlődése kioltotta volna az emberi faj természetes szelekcióját. Az evolúciós mechanizmus ugyanis a párválasztásban és a reprodukciós képességben továbbra is működik – állítja Stephen Stearns professzor. A Yale Egyetem tudósa és csoportja 14 ezer amerikai kórtörténetét vizsgálta meg 1948-ig visszamenően, s azt kutatták, hogy a magasság, a testsúly, a koleszterinszint, a vérnyomás és más jellegzetességek miként függnek össze az utódok számával.

Azt találták, hogy az alacsonyabb, erősebb nők rendszerint több gyermeket hoznak világra, mint vékonyabb és magasabb társaik. Az átlagnál termékenyebbnek bizonyultak az alacsonyabb vérnyomású és koleszterinszintű hölgyek. Több utódot hoztak világra azok is, akik viszonylag korán szültek, s akiknél később jelentkezett a menopauza. Ráadásul az anyák továbbörökítették ezeket a tulajdonságokat: lányaik is bővebb gyermekáldást produkáltak.

Stephen Stearns professzor és csapata kiszámolta: ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor 2409-ben egy átlagos nő 2 centiméterrel lesz alacsonyabb, 1 kilogrammal nyom többet a mérlegen, 5 hónappal előbbi életkorban hozza a világra gyermekét, s 10 hónappal később éri el a változókórt.

Ezek is érdekelhetnek