TOP 10: betiltott könyv - 3.

Az első tiltólistát IV. Pál pápa készíttette 1557-ben, hogy megvédje a katolikusokat a különböző eretnek tanoktól. Az azóta eltelt 452 évben sok állami és egyházi hatalom küzdött a saját ideológiájával ellenkező könyvek terjesztése ellen. A TIME magazin most összegyűjtötte minden idők 10 legnagyobb botrányt okozó könyvét.

BulvárKovács Réka2009. 10. 29. csütörtök2009. 10. 29.
TOP 10: betiltott könyv - 3.

William Powell: Az anarchisták szakácskönyve
Powell mindössze 19 éves volt, mikor megírta azóta kultikussá vált művét, mellyel nemcsak a hatóságok, de a különböző anarchista csoportok haragját is sikerült kivívnia. Az egyik ilyen szervezet, a CrimethInc. szerint a könyv helytelenül mutatja be az anarchista ideológiát. Mások ennél praktikusabb okok miatt támadták a könyvet: néhány bombakészítő receptet, melyek Powell könyvében megjelentek, nagyon pontatlannak tituláltak.

A történet iróniája, hogy később, a már idősebb és bölcsebb Powell maga próbálta saját könyvét némileg cenzúrázni. 2000-ben az Amazon.com-on kiadott hivatalos közleménye szerint a könyv „Félrevezető végterméke kamaszkori haragomnak, mely abból ered, hogy engem is kiküldtek Vietnámba harcolni egy olyan háborúba, amiben nem hittem.” Powell-nek azonban nem sikerült betiltania a könyv további kinyomtatását, mivel annak joga már nem az övé.

Holnap megismerheti az indiai-angol írót, akinek fejére az irániak egymillió dolláros vérdíjat tűztek ki a könyve miatt.

Ezek is érdekelhetnek