Új sírok a halottak városában

Sokemeletes sírokat tártak föl szír régészek az ősi romváros, Palmüra falain kívül létesült nekropoliszban, azaz a halottak városában.

BulvárValló László2010. 06. 02. szerda2010. 06. 02.

Kép: palmyra palmüra romváros sziria ősi letűnt civilizáció sírok 2005 04 14 Fotó: Kállai Márton

Új sírok a halottak városában
palmyra palmüra romváros sziria ősi letűnt civilizáció sírok 2005 04 14 Fotó: Kállai Márton

A mai szíriai Tudmur mellett elterülő, régészeti emlékekben gazdag ókori település maradványa Damaszkusztól 200 kilométerre, északkeletre fekszik.

Palmüra az ókorban fontos kereskedelmi központ volt, a sivatagi karavánok kedvelt állomáshelye. Lakossága jórészt a kereskedelemből élt és gazdagodott meg, s ez a gazdagság jól látszik a sírmellékleteken is.

A most föltárt temetkezési hely bejáratában faragott kövekből rakott díszes kapuoszlopok maradványai állnak, a sírokhoz lépcsők vezetnek a mélybe. A tornyos sírok – amelyekből eddig hatot találtak – a tágas sírkamrában kaptak helyet. A holtak elhelyezésére szolgáló üregeket egymás fölé, a kamrák falába vájták, amelyeket – miután a halottat beletették – kőtáblával zártak.

A kutatók a sírkamrában ételhordókat és más konyhai eszközöket is találtak, ami arra utal, hogy a gyászoló hozzátartozók itt ülték meg a halotti tort.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek