Lakható bolygót találtak?

Egy, a Földhöz nagyon hasonló bolygót fedeztek fel a California Egyetem bolygóvadászai. A tudósok szinte biztosra veszik, hogy élet is van a Föld-szerű égitesten.

BulvárRomvári Orsolya2010. 09. 30. csütörtök2010. 09. 30.
Lakható bolygót találtak?

A „Gliese 581g” névre keresztelt bolygó nagyon hasonló méretű mint a Föld, s elég nagy gravitációval bírhat ahhoz, hogy légköre is legyen. Azt egyelőre nem tudják a tudósok, hogy van-e víz a felszínén, de az ott uralkodó körülmények mindenesetre ideálisak a folyadékképződésre. Így a mintegy ötszáz, Naprendszeren kívül talált bolygó közül a Gliese 581g lehet az első, amely nagy valószínűséggel lakható.

Steven Vogt professzor, a bolygót felfedező csapat vezetője úgy véli, száz százalék az esélye annak, hogy van élet a Gliese 581 g-en.

A Gliese 581g bolygó húsz fényévre van tőlünk, s a Mérleg csillagképben helyezkedik el. Tömege háromszor-négyszer nagyobb, mint a Földé, a felületi gravitáció azonban csak kicsit lehet nagyobb az itteninél. A bolygó egy csillag körül kering, egy kört mindössze 37 nap tesz meg. A csillag felé néző oldalán folyamatosan világosság van, míg a másik fele az örök sötétség birodalma. Felszínén ezért a perzselő forróság és a fagyos sötétség váltja egymást, az átlagos hőmérséklet pedig mindössze mínusz 31 és mínusz 12 Celsius-fok közötti.

Ezek is érdekelhetnek