Meddig boldogít a pénz?

Hogy a pénz nem boldogít, azt leginkább azok hangoztatják, akiknek éppen nincs túl sok belőle. Nem értik, hogy a gazdagok meg miért panaszkodnak állandóan. Amerikai kutatók most megfejtették ezt az ellenmondást.

BulvárSzabó Enikő2010. 09. 17. péntek2010. 09. 17.
Meddig boldogít a pénz?

A pénz tényleg boldogít, de csak bizonyos összeghatárig. Kutatók úgy vélik, ez a határ 75 ezer dolláros (16,57 millió forintos) éves jövedelemnél húzható meg. Aki ennél többet keres, az elégedettebb ugyan, de nem feltétlenül boldogabb. A szegénység viszont elégedetlenné és boldogtalanná is teszi az embereket.

A kutatók több mint 450 ezer embert kérdeztek meg. Ennek során a résztvevőknek saját életüket egytől tízes skálán kellett értékelniük. A kutatók a válaszolók érzelmi elégedettségére is kíváncsiak voltak, ezalatt az öröm, a stressz, a szomorúság, a düh és más érzelmek hőfokát firtatták.

Az értékelésből kiderült, hogy pozitívabban értékeljük az életünket, ha magasabbak a bevételeink. Az elégedettség együtt jár a magasabb fizetéssel, a boldogság azonban 75 ezer dolláros éves jövedelem fölött nem fokozódott.

Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a pénzért elégedettséget kaphat az ember, de boldogságot automatikusan nem. Rámutattak, hogy a tehetősek sem utasítják vissza például a fizetésemelést, csak éppen a boldogságukat már más tényezők befolyásolják.

Érdekes, bár nem meglepő hír, hogy a szegények a válást, a betegségeket, a magányt és a hasonló élethelyzeteket rosszabbul viselik, mint a gazdagabbak.

Ezek is érdekelhetnek