Odüsszeusz palotája

Görög régészek bejelentették: tizenhat évnyi ásatás után megtalálták Odüsszeusz palotáját Ithaka szigetén. Amit némely szakértők kapásból kétkedéssel fogadtak, emlékeztetve: egyelőre az sem biztos, hogy Homérosz múlhatatlan hőse valóságos személy volt.

BulvárValló László2010. 09. 12. vasárnap2010. 09. 12.
Odüsszeusz palotája

Akárhogy is, az archeológusok rábukkantak egy háromszintes, impozáns épület maradványaira, amelynek lépcsőjét sziklába vájták, és ami akár egy királyi palota is lehetett. Akár még Odüsszeuszé is, hiszen a hagyomány és Homérosz szerint az időszámításunk előtti XIII. században ő volt Ithaka királya.

Ide, a királyi otthonba tért vissza bolyongásai után a trójai hős, akinek leleményessége révén (övé volt a faló ötlete) sikerült bevenni a görögöknek a várost. Ide érkezett meg tíz év után szeretett feleségéhez, Pénelopéhoz és fiához, Télemakhoszhoz. De mert tíz esztendő nagy idő, megfontoltan közelített: koldusnak öltözve lépte át a küszöböt. Óvatossága nem volt alaptalan, mert jöttekor egymással versengő, dorbézoló kérők lepték el a palotát, hogy elnyerjék Pénelopé kegyét, remélve, hogy már belefáradt a hosszú várakozásba.

Odüsszeusz – mondhatni – a legjobbkor érkezett: Pénelopé versenyre hívta a kérőket, hogy eldöntse végre, kit válasszon. A vetélkedés tárgya: ki képes kifeszíteni férje, Odüsszeusz íját – akiről tíz éve nem hallott hírt. Mondanunk sem kell, a versengők mind elbuktak a megmérettetésen, az íjat egyedül a „koldus” volt képes kifeszíteni. Aki aztán fölfedte magát, és fiával együtt kardélre hányta az összes kérőt. Végül – mint a mesében – Odüsszeusz és Pénelopé egymásra talál, és békésen él együtt Ithakán.

Lesz tehát miről mesélni az ide érkezőknek, ha egyszer a nagyközönség számára is látogathatóvá teszik a romjaiban álló építményt. Csöppet sem meglepő hát, hogy a görög régészek Odüsszeusz királyi palotáját (és az azt fölkereső turisták hosszú sorát) látják a most fölfedezett épületben.

Ezek is érdekelhetnek