Gondolatok vezetik az autót?

Ha megfelelően tud összpontosítani, akár a gondolataival is elvezetheti az autót. No, nem akármelyiket, hanem azt a kísérleti darabot, amelyet a német AutoNOMOS laboratóriumaiban fejlesztettek ki.

BulvárKirály Farkas2011. 03. 12. szombat2011. 03. 12.
Gondolatok vezetik az autót?

A tudósok autója – egészen pontosan az autót vezérlő számítógép – ugyanis felismeri a balra, jobbra, gyorsulj, fékezz parancsokat akkor is, ha a gépjármű vezetője csupán gondolja azokat.

Persze csak akkor történik meg a gondolatok felismerése, ha a sofőr viseli a kutatók által készített fejrevalót. A szerkezet 16 darab, az orvoslásban már régóta használt érzékelőt – EEG-szenzort – tartalmaz. Ezek a szenzorok az agy által kibocsátott hullámokat (gyenge áramot) érzékelik. A 16 ponton mért értékek kombinációja pedig világosan és jól elkülöníthetően megmutatja, hogy a páciens, azaz a sofőr a négy parancs közül melyikre gondolt. Ez pedig éppen elég egy valamirevaló számítógépnek ahhoz, hogy néhány kis segédmotor közvetítésével erre-arra fordítsa a kormányművet, gázt adjon vagy éppen a fékrendszert aktiválja.

A tudósok az autót – óvatos és előrelátó emberek lévén – nem a közutakon, hanem a Berlin melletti, 2008-ban bezárt Tempelhof repülőtér aszfaltján tesztelik. Hogy ne legyen baj, ha valamiért a sofőr így gondolkodna: „Balra, nem jobbra, mondom, hogy balra, nem jobbra” – az autó pedig egyszerre két irányba indulna...

Ezek is érdekelhetnek