Ölni vagy nem ölni?

A társadalom legmegosztóbb kérdései között szerepel az eutanázia és az abortusz, melyek megítélésékor a jogi szempontok mellett sokkal inkább morális kérdések merülnek fel.

BulvárKovács Réka2011. 06. 16. csütörtök2011. 06. 16.
Ölni vagy nem ölni?

Az öngyilkosság vágya még idős korban is természetellenes, hiszen az emberbe kódolt életösztönnel áll szemben. Bár a gyógyíthatatlan betegek halálának passzív vagy aktív megsegítése néhány országban már elfogadott, ám a legtöbb társadalom még mindig bűncselekményként tekint rá. Hasonló dilemmákat vet fel az abortusz kérdése is, hiszen ott úgy döntünk mások életéről, hogy annak nincs lehetősége védekezni.

Nem meglepő tehát egy friss amerikai kutatás eredménye, mely szerint az ottaniakat az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság kérdése osztja meg a leginkább, de hasonló ellentéteket szül az abortusz és a házasságon kívüli gyermekvállalás kérdése is. A megkérdezettek 45 százalék tartja elfogadhatónak, ha az orvos segít a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában, míg 48 százalék elutasítja ennek lehetőségét. Az abortusz kérdésében 39 százalék nyilatkozott pozitívan, míg 51 százalék számára ez morálisan elfogadhatatlan. A házasságon kívüli gyermekvállalást pedig 54 százalék tudja elfogadni, míg 41 százalék nem.

Nincs ilyen nagy a megosztottság azonban számos más kérdésben: a pornográfiát és az állatklónozást tízből hatan, az emberi klónozást pedig tízből nyolcan utasítják el. Ezzel szemben az elfogadás viszonylag egyöntetű a válás, a halálbüntetés, a szerencsejáték, az embrionális őssejtkutatás és a házasság előtti szexuális kapcsolat esetében – olvasható az ELTE-TáTK hírlevelében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek