Teszt-vesz sarok

Hanyagolt harminckettő

Család-otthonBalogh Mária2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.

Kép: fogkefe szájápolás egészség 2007 08 27 Fotó: Kállai Márton

Teszt-vesz sarok
fogkefe szájápolás egészség 2007 08 27 Fotó: Kállai Márton

Magyarországon lesújtóak a fogápolási szokások. Felmérések szerint a lakosság 15 százaléka nem tisztítja mindennap a fogait, minden második honfitársunk pedig nem is használ fogkefét – pedig legalább háromhavonta el kellene nyűni egyet.
Egyre növekszik azok tábora, akik a mozgófejes, elektromos változatot kedvelik. Nem hiába, hiszen ezek tisztítanak a legalaposabban; igaz, az áruk jóval ezer forinton felül van. Nem árt tudni: az elektromos fogkefét csak azok használhatják, akiknek nincs műfoguk vagy műfogsoruk.
Ebben a hatalmas fogkefe-túlkínálatban nehéz eligazodni. Úgy tűnik, nyolcéves kislányomnak a debreceni DM üzletben megtaláltuk az igazit: az Oral B Stages elnevezésű, erős sörtéjű fogkeféjét, 600 forintért. Ezzel reggel, délben, este szívesen sikálja fogait, jól megtisztítja a félig kinőtt, hátul megbúvó rágófogakat is. Ennek puha változata is létezik, amely a 4–24 hónapos gyerekeknek ajánlott, mivel gyengéden masszírozza és tisztítja a lepedéktől a baba ínyét.
A Signal Kids és az Aquafresh Flex Junior fogkefék külleme, színe, fogása is kiváló és esztétikus, az áruk pedig nem éri el az ötszáz forintot. Nem érdemes egy-kétszáz forinton spórolni, ugyanis a legolcsóbb, gyenge sörtéjű fogkefék szőre hamar kihullik, amit a gyerekek könnyen lenyelhetnek, így egy életre elmehet a kedvük a fogmosástól. De a Rossmann vagy az Amodent termékek közül se válasszunk filléres fogkeféket, mert ezeknek a szőre olyannyira puha, hogy fogmosáskor úgy érzékeljük, mintha tollpihével csiklandoznánk ínyünket. Ennek pedig semmiféle tisztító hatása nincs.
A felnőtteknek való fogkefékből sokkal nagyobb a választék, mint a kicsiknek szántakból. Jó hír, hogy a DM üzletek saját fogkefetermékeinek minősége garantált, és egyes változataiért még négyszáz forintot sem kell kifizetnünk. Ebből a márkából azt válasszuk, amelyiken vagy a „medium”, vagy a „hard” felirat áll (előbbi angol kifejezés a közepes, utóbbi az erős sörtére utal). Az érzékeny fogúaknak, ínyűeknek viszont muszáj áldozniuk az Oral B Cross Action fogkefére (ami Debrecenben 815 és 959 forint közötti áron kapható) vagy a Sensodyne Sensitive Soft és Medium változatokra 800 forintért. De jól választunk, ha Signal Contact Massage nevű fogkefét veszünk 767–786 forintért vagy az Aquafresh valamelyik termékét, melyek közt olyan is található, amely lapos, gumírozott felületével a nyelvünkön keletkezett lepedéket is könnyedén eltávolítja. Ezeket 400-600 forint közötti áron szerezhetjük be.

Ezek is érdekelhetnek