Tésztaokoskodó

Tojásos vagy durum? Félpuhán vagy roppanósan? Káposztás kocka vagy zöldséges orsó? A tészta számtalan kérdést vet fel – segítünk megválaszolni őket!

Család-otthonSzijjártó Gabriella2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Tésztaokoskodó

Hazánkban az egy főre jutó éves tésztafogyasztás öt kiló – ezzel szemben az olaszok fejenként harminc kilót is megesznek évente, még sincsenek elhízva. Csakhogy ők általában egy kevés olívaolajjal, paradicsommal és némi parmezánnal ízesítve eszik változatos formájú pastáikat. Vagyis ott nem úgy kezdődik egy recept, mint nálunk, miszerint végy egy kiló darált sertéshúst…
A másik nagy különbség, hogy míg Magyarországon a tojásos tészták terjedtek el, addig Európa nyugati, déli részén a tojás nélkül készülő durum tészta a meghatározó. Szám szerint: a magyar fogyasztók 85 százaléka vásárol tojásos tésztát, míg tőlünk nyugatra alig tízszázaléknyian.
A tojásos tészták csomagolásán feltüntetett tojásszám az egy kiló liszthez adott tojások számát fedi – magyarázza Kuglosics Monika dietetikus. A legelterjedtebbek a 4 tojásosak, amelyek minden fogáshoz kiválóak. A levesbetéteket nálunk 8 tojással készítik; ez, mondhatni, a magyar konyha specialitása. A tojásos tészták nemcsak több vitamint, vasat és más fontos ásványi anyagot tartalmaznak, mint a durum tészták, de gazdagabb az ízük, és jobb főzési tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanakkor a mediterrán térségben őshonos durumbúzából készült pasták mellett szól, hogy energia- és zsírszegények, ezért nálunk elsősorban a fogyókúrázók választják.
Apropó: diéta! Akik odafigyelnek az étkezésükre és vigyáznak az alakjukra, általában tartanak a szénhidrátoktól. Pedig a tészta gyorsan lebomlik, ezért ideális a fogyókúrás étrendben. A hízásban ugyanis nem a tészta a bűnös, hanem mindaz, amit ráteszünk. Kalóriabevitel szempontjából nem mindegy, hogy mákos tészta, káposztás kocka, bolognai spagetti vagy zöldséges rakott orsó kerül a tányérunkra.
A tésztafőzéshez válasszunk nagy fazekat, amelybe a tészta 8­10-szeresének megfelelő mennyiségű vizet önthetünk – tanácsolják receptújságunk, a Vidék íze szakácsai. Fél kiló tésztához 4-5 liter víz szükséges; a vizet fedjük le, és forraljuk fel. A lobogó vízbe tehetünk akár 2 evőkanál sót is, hogy ízletesebb legyen a pasta. Öntsünk hozzá egy kevés olajat (bár önmagában ez nem fogja megakadályozni, hogy összeragadjon a tészta). Elsősorban a nagy felületű tészták – lasagne, csuszatészta, lebbencs – főzéséhez ajánlott a zsiradék.
A lobogó vízbe óvatosan, de határozott mozdulattal öntsük bele a tésztát. Továbbra is erős lángon főzzük, de a fedőt már ne tegyük vissza. Folyamatosan kevergessük, mert a darabok leginkább a főzés elején tapadnak össze, illetve kapargassuk le a leragadtakat az edény oldaláról, aljáról, máskülönben odaégnek. Maga a főzési idő tésztaízlés kérdése (lásd Teszt-vesz rovatunkat!).
Amikor jónak találjuk, szűrjük le a pastát. A tojásos tésztákat, ha nem fogyasztjuk azonnal, hideg, folyó vízzel hűtsük le, csurgassunk rájuk kevés olajat, keverjük át, és tartsuk hűvös helyen. A durum tésztákat szűrés után egyből tegyük vagy a raguhoz, mártáshoz, vagy még forrón öntsünk rájuk kevés olajat, keverjük át, és terítsük ki egy tálcára vagy tepsire, hogy a meleg felületről elpárologhasson a víz. Fontos, hogy ne öblítsük le hideg vízzel, mert azt magába szívná, tovább puhulna és már nem lenne a kívánt roppanós!

Száraztészta

Búza-, vagy búza- és durumbúza-őrleményekből, ivóvíz felhasználásával, tojás nélkül készült termék.
Tojásos száraztészta
Teljes tojást vagy annak megfelelő tojásterméket tartalmazó termék.
Durum száraztészta
Kizárólag durumbúza-őrleményből, ivóvíz felhasználásával készült termék.
Házi jellegű száraztészta
Kilónként legalább hat tojást vagy annak megfelelő tojásterméket tartalmaz.

Ezek is érdekelhetnek