Teszt-vesz sarok

Csip-csup csodacseppek

Család-otthonPalágyi Edit2007. 10. 26. péntek2007. 10. 26.
Teszt-vesz sarok

Ha nincs olyan jóképű szomszédunk, mint a tévében látott háziasszonynak, akihez gyakorta becsönget egy álomlovag kölcsönkérni egy csepp mosogatószert, nos, akkor nagy az esélye, hogy utálunk mosogatni. A helyzetet rontja, hogy nemcsak az edényekre rászáradt ételmaradék riaszt bennünket, hanem annak tudata is, hogy a mosogatószivacs valóságos paradicsoma a kórokozóknak. Egyetlen darabon négymillió mikroorganizmus hemzseg, köztük több ezer akad a betegséget okozó coli baktériumból is. A hozzáértők azt ajánlják, gyakorta fertőtlenítsük a szivacsot – például úgy, hogy két percre nedvesen a mikrohullámú sütőbe tesszük.
Nem mindegy persze az sem, milyen mosogatószert emelünk le a polcról. A szakértők szerint a mosogatószer leglényegesebb jellemzője, hogy mennyi titokzatos nevű anionos felületaktív anyagot tartalmaz. Ez határozza meg, mennyi habot képez, s milyen eséllyel bánik el a zsíros-olajos maszatokkal. Hiába lötyögtetjük tehát a boltban a műanyag flakont, hogy megtudjuk, mennyire híg a tányérok és fazekak szennyeződése ellen bevethető folyadék, a szer sűrűsége nem feltétlen jelenti azt, hogy hatékony.
Az ÁSZ márka például, amelyből egy litert kapunk 219 forintért, csak árban szuper. Látszólag éppoly sűrű, mint a koncentrátumok, ám kiderül: 5–15 százalékban kevertek bele anionos felületaktív anyagot, míg a drágább termékek 15–30 százalékkal dicsekszenek. Ezért ne lepődjünk meg, ha nem a zsíroldásban ász… A Coop Hipper koncentrátuma – utántöltője félliterenként 159 forint – már nagyobb elánnal lát munkához, igaz, az illata nem vetekedhet a drágább márkák „gyümölcsözönével”. Kellemes meglepetést okoz a Jar, ebből egy félliteres flakon 199 forintért kapható. A Pur extra erőt sugalló utántöltőjéért 179 forintot kérnek, s ezzel már megszerezhetjük magunknak a mosogatás hétköznapi élményét.
Arra az élményre azonban hiába várunk, amit a reklámok szereplői éreznek, miután egy lágy szivacsmozdulattal eltakarítják a serpenyőről az összes odakozmált étket.

Ezek is érdekelhetnek