Teszt-vesz sarok

Megbolondítva jobbak

Család-otthonPethes József2008. 03. 14. péntek2008. 03. 14.
Teszt-vesz sarok

Mi legyen ma az ebéd vagy a vacsora? Olyan, amit a család minden tagja szeret! Akkor legyen pizza. Na de kinek van ideje kelt tésztát dagasztani? Tudjátok, hogy egész nap dolgozom. Majd a hétvégén ráérek. Vagy vegyek hazafelé jövet mirelit pizzát? Igen!
Ugye, sokuknak ismerős ez a párbeszéd. Főleg a fiatalok kedvenc csemegéje ez az olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Nem áll messze a magyaros ízléstől, hiszen egy lapos kenyérféléről van szó, melyet paradicsomos szósszal kennek be, majd különféle zöldségekkel, felvágottakkal, sőt tengeri herkentyűkkel díszítenek, végül reszelt sajttal megszórják és bedobják a sütőbe. Ezernyi fajtája létezik, ahány országban sütik, mindig a helyi specialitások kerülnek rá: például Mexikóban a kukorica, hazánkban pedig a csípős kolbász.
Hogy milyen az igazi pizza, csak az tudhatja, aki már járt Olaszországban. Ott ugyanis több mint kétezer éves hagyománya van, már az ókori Rómában is sütötték. Nálunk is nyíltak olyan pizzériák, ahol az eredeti receptek alapján, kövön sütik ezeket a kerek tésztákat. Akik ilyen helyen rendeltek már pizzát, azok ugyancsak fanyalogva majszolják a mirelit termékeket. Ezek egyike a Ristorante névre hallgató gyorskaja. Hawaii és sonkás változatát kaptam ki a hűtőpultból, darabját 479 forintért. Amit látni lehet rajta: alul paradicsomszósz, rajta nyomokban ananászdarabkák (ettől hawaii!), szintén nyomokban sonkadarabkák és sajt. Ha valaki ezt a feltétet kevesli, nyugodtan feljavíthatja. Ami viszont nem látszik rajta, azt a csomagolása elárulja: ötféle E-típusú adalék anyaggal (stabilizátorral, zselésítővel, savanyúságot szabályozóval) készítették Lengyelországban. Lehet, hogy emiatt, de a jellegzetes pizzafűszerek, mint az oregánó, ízét még nyomokban sem fedeztem fel.
Hasonlóan jártam a Margherita pizzával is, melyet Németországban gyártanak és nálunk a PLUS áruházak forgalmazzák. Ennek nagy előnye, hogy egy dobozban három darab is van belőle, és csak 569 forintba kerül. Mivel Margherita a neve, jól tudtam, hogy csak paradicsomot és sajtot találok rajta – de azért valamilyen íze lehetett volna. Sebaj, gazdagítva, megbolondítva ez is ehető.
Mivel olasz mirelit pizzával nem találkoztam, megpróbálkoztam a natúr fagyasztott tésztával, amit magunk díszítettünk fel, és nagyon finom lett.
Ezek mind dolgos hétköznapokon történtek. Mert hétvégén, amikor a feleségem ráér, és tésztát keleszt meg paradicsomszószt is készít hozzá, akkor olyan finom pizzát eszünk, mint olaszországi nyaralásunk során Sorrentóban. Csak egy szépséghibája van: nem kövön sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek