Tüzet a hercegnek

Hogy miként ünneplik a húsvétot a világ különböző országaiban? Megtudhatjuk a Diéta és Fitnesz márciusi számából.

Család-otthon2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.
Tüzet a hercegnek

Mexikóban a húsvét már virágvasárnapon elkezdődik, és a feltámadás vasárnapja után még egy hétig tart. Finnországban és Svédországban már virágvasárnap barkával díszítik fel a templomokat és a lakóházakat, mert a hagyomány szerint az egykori pálmaágat helyettesítő barka áldást és szerencsét hoz. Dánia lakói tavaszi csokrokkal és a sárga különböző árnyalataival festett tojásokkal díszítik házaikat. Horvátországban kereplőket használnak, az Adria partján rozmaringágacskákból, olajágból vagy virágokból fonatot készítenek. Angliában és Máltán még mindig tartja magát a rászorulóknak segítséget nyújtó húsvéti alamizsnaosztás középkorból eredő szokása.
Ehhez kapcsolódik az alázat és a tisztelet egy sajátos, vallási eredetű kifejeződése: az életerős ünneplők megmossák az öregek lábát. Hollandiában húsvétfát készítenek: fűzfaágakat tesznek egy vázába, és erre aggatják a színes tojásokat. A belgák nagyszombaton ünnepélyes keretek között nyitják meg a tojásvásárt, és megválasztják a tojásherceget, aki tisztségét egy évig viseli. Németországban számos vidéken örömtüzeket gyújtanak, és húsvéti dalokat énekelve körültáncolják, átugrálják azokat. Néhány vidéken a napot szimbolizáló, meggyújtott szalmabálákat gurítanak le a hegyoldalról. A legtöbb spanyol közösségben misztériumjátékkal emlékeznek meg Jézus földi életének utolsó napjairól, sok helyen a Fülöp-szigetiek gyakorlatához hasonlóan valódi keresztre feszítések is történnek. A svédek hagyományos húsvéti eledele a keményre főtt és színesre festett tojás. Finnországban a pasha névre hallgató túrótortát sütik meg az ünnepre, és hozzá mammit, azaz rozsliszttel készült pudingot készítenek. Dániában húsvét vasárnapján a család minden tagja együtt ebédel, a bőséges hideg büfé neve pake frokost.
A gyerekek ott is csokinyuszit és húsvéti tojást kapnak ajándékba. Angliában és más angolszász hagyományokat követő országokban, például Ausztráliában és Új-Zélandon húsvétra hot cross buns nevű süteményt, vagyis fahéjas-mazsolás édes kalácsot készítenek a háziasszonyok. Tetején a cukorból készült fehér kereszt Krisztus szenvedéseire emlékeztet. A görög otthonokban húsvéti kalács, aprósütemény és pirosra festett tojás várja a családot. A görög húsvéti menü fő fogása a báránybelsőségekből főzött leves, a maghirista. A kora esti órákban kezdődő orosz vacsora különböző húsételekből, halból és gabonából áll, de nem hiányozhat az asztalról a gazdagon díszített, ízesített túrós sütemény sem. Az Egyesült Államokban a vastagra szelt Farmer John’s csontos sonka és a kakaólikőr is asztalra kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek