Bogaram

Szokásos müzli kavargatása közben egyik reggel megkérdeztem a lányomat: lenne-e gusztusa grillezett szöcskéhez, párolt sáskához, szaftos méhlárvához, főtt lisztbogárhoz, pirított cserebogárhoz vagy hangyapörkölthöz?

Család-otthonKeresztény Gabriella2008. 05. 23. péntek2008. 05. 23.
Bogaram

– Na ne! – lökte odébb a tálkát undortól köhögve.
Pedig nem vicceltem. Mondtam neki, hogy nemrég olvastam, cseh tudósok szerint az élelmiszerhiány miatt az emberiség hamarosan rovarokkal fog táplálkozni, tehát jobb, ha megbarátkozik a gondolattal. Egy zoológusnő például családjának már rendszeresen feltálal ehető ízeltlábúakat, lányának történetesen a karamellizált tücsök a kedvence. Miközben az enyém úgy nézett rám, mint egy csótányra, én zavartalanul folytattam a mondókámat. Az egészséges táplálkozás híveinek – ő is ennek tartja magát – be kell látniuk, hogy a rovarok aminosav- és ásványianyag-tartalma kiváló hatású a szervezetre, kitinpáncéljuk pedig remek rostpótló. Választék van bőven, mert a világon legalább kétezer rovarfaj ehető, főleg kukac és báb formájában – egy csehországi étterem erről étlapot is készített.
– Kukacok? Inkább az éhhalál! – pattant fel az asztal mellől a lányom, és megkért, legalább a konyhában mellőzzem az ilyen „étvágygerjesztő tudományos szekciókat”. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek