Papa kenyere

A baktakéki Szádváry Gyula az elmúlt hat évben az elektromos kenyérsütők kezelésének mestere lett. Már a harmadik gépet nyúzza, s e mostani bevált: legalább hétszáz veknit sütött vele, amivel egyrészt „kitermelte” a masina költségét, másrészt megspórolt a mai kenyérárak mellett legalább hatvanezer forintot.

Család-otthonKeresztény Gabriella2008. 05. 30. péntek2008. 05. 30.
Papa kenyere

Gyula bácsi szerint az otthoni kenyérsütéshez műszaki érzék is kell. Egy keverőlapát kikopott bütykét megbarkácsolja, de ha a program adja be a kulcsot, azzal nincs mit tenni. Kitapasztalta azt is, hogy a drága márkák semmivel se tudnak többet az egyszerűbbeknél. Kiszámolta, hogy az árammal (a kenyérsütő nem sokat fogyaszt), hozzávalókkal együtt az ő „mindennapijuk” feleannyiba kerül, mint a bolti. Az ezermester férfi még emlékszik édesanyjára, aki mindig a saját feje szerint dagasztott, sütött hetente öt kerek cipót a kemencében. Neki is van már egy jól bevált receptje: egy-egy kanál só és cukor, egy margarin, három deci víz, 70 deka sima liszt, egy kocka nem szárított élesztőnek a fele, amit a liszt tetejére kell tenni sütés előtt. És semmi adalék anyag! Ő csak darált napraforgót vagy búzát tesz a liszthez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek