Aprózzuk csak el!

Egyszerű praktikák is nagymértékben befolyásolhatják az egészségünket. Életmódunkat, sőt egész életünket megváltoztató tíz apró tanácsot adunk közre a Diéta és Fitnesz életmódmagazin legújabb számából.

Család-otthon2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.

Kép: Alvó pár az ágyban. Fiú és lány alszik. 2005.07.05. fotó : Pál Anna Viktória

Aprózzuk csak el!
Alvó pár az ágyban. Fiú és lány alszik. 2005.07.05. fotó : Pál Anna Viktória

1. Sok vizet, de kortyokban! Sokkal jobb, ha kortyokban fogyasztja el a napi folyadékmennyiséget, mint 2-3 deciliterenként, egyszerre lehúzva. Kortyokban a folyadék átöblögeti, átmossa a szervezetét, míg nagyobb adagban csökkenti az emésztőrendszer működését.
2. Étkezés nyugodtan. Soha ne egyen, amikor ideges, nyűgös vagy éppen egy veszekedés után van. Egyrészt rossz lesz az emésztése, másrészt – ha hajlamos a stresszevésre – sokkal többet fog fogyasztani, mint amennyit normális esetben.
3. Változatos táplálkozás. Mindenkinek megvannak a jól bevált, kedvenc élelmiszerei – de ne feledjük a mondást: jóból is megárt a sok! Ha túl sűrűn fogyasztjuk ugyanazt az ételt, az allergiához, érzékenységhez vezethet.
4. A szervezet sosem hazudik! Ha valamit nagyon megkívánunk, ízt, illatot, bármit, csak rajta, fogyasszuk, élvezzük bátran! Előfordulhat, hogy azért vagyunk anynyira kívánósak, mert a szervezetünknek szüksége van egy adott tápanyagra, amely a kívánt ételben megtalálható.
5. A legfontosabb étkezés a reggeli. A gyomor energiaszintje reggel a legmagasabb, emésztőnedveink ilyenkor a legaktívabbak. Reggeli nélkül a gyomor teljesítőképessége folyamatosan romlik. Ezért reggel egyen valami egészségeset és táplálót. Müzli, zabpehely, friss gyümölcs az ideális.
6. Méregtelenítsen! Egyen minél több káposztát, brokkolit, kelbimbót és karfiolt. Ezek az úgynevezett keresztes virágú zöldségek, melyek segítik a szervezet méregtelenítését.
7. Segítsük a folyamatot. A máj és az epehólyag éjjel 11 és hajnali 2 között dolgozik, vagyis ekkor méregtelenít. Feküdjünk le 11 óra előtt, hogy segítsük ezt a természetes folyamatot.
8. Radírozzon! Méghozzá hetente egyszer, tetőtől talpig, száraz kefével. Ez nemcsak a bőrnek, hanem a szervezetnek is jót tesz, ugyanis serkenti a nyirokáramlást.
9. Enzimbomba. Kevesen tudják, hogy az enzimek azért fontosak, mert ezek a tápanyag-felszívódás legfontosabb elemei. A magvak  tele vannak enzimekkel, ezért akár napi rendszerességgel fogyasszunk natúr magvakat.
10. Hideg – meleg? Langyos! Az ételek hőmérséklete befolyásolja a szervezet működését. A túl meleg ételek roncsolják a nyálkahártyát, a gyomorfalat. A túl hideg italok gyengítik a szervezetet. Az ideális a szobahőmérsékletű étel és ital.