Teszt-vesz sarok

Hajkoronánk színvallatása

Család-otthonPalágyi Edit2008. 06. 06. péntek2008. 06. 06.
Teszt-vesz sarok

Egy valamirevaló lány, ha elmúlt tizenöt, kezdi érdeklődéssel fürkészni a hajfestékek és hajszínezők polcait, majd otthon bezárkózik szerzeményeivel a fürdőszobába, s belevág. Miután túljut az első elhibázott kísérleten – lenszőke haja sárgarépás beütést kap a mahagóni színezőtől –, és elérkezik a sikerekhez, többnyire kiválasztja kedvencét. A márkás cikkek ára közelíti a kétezer forintot, ezért a spórolós lányok beérik az olcsóbbakkal.
Nézzük a közepes árfekvésű kínálatot csokoládébarna tónusokban! A Wellaton festéket már 769 forintért megkaparinthatjuk, ám ha jó sok ősz szálat szeretnénk jótékonyan elfedni, ne várjunk átütő hatást. A fehéredő szálakat ugyanis e kíméletes termék sötét árnyalatai is csak szelíd tejcsokiszínre változtatják. Olcsóságával csábít a Palette Tone Creme, ami 569 forintért tartós színezést ígér, s valóban: ha jó sokáig felejtjük a tincseinken, éjsötét sörényt nyerünk. Arra azonban számítsunk, hogy a szín hamar kopik, s hajmosás után a fehér törülközőink rendre kapucsínóra hajazó foltoktól tarkállnak majd. Ugyanezen márka 800 forintos festéke már hosszabb távú hatást hoz. Az új szín mellett gyümölcsolajos kényeztetést ígér a Garnier Nutrisse márka, s ez jól jön az elgyötört hajszálaknak – igaz, a gondoskodás nagyjából ezer forintba kerül.
Riasztóbb eredménnyel jár a hajfestékek tesztje, ha azt laboratóriumi körülmények közt végzik. Egy német fogyasztóvédelmi magazin például veszélyes, allergiát keltő anyagokat talált a termékek többségében. Nem jártak jobban a színezőkrémek sem: a tesztelt 27 termék közül csak egy érdemelt kettes osztályzatot, a többi elégtelent kapott. A szakértők azt tanácsolják: aki allergiára hajlamos, az természetes, növényi festékeket, például porrá zúzott hennát vessen be. Igaz, a henna után nem érdemes újra tubusos festéket használni, mert a tincsek váratlanul zöldre változhatnak…

Ezek is érdekelhetnek