Teszt-vesz sarok

Kiráz a hideg!

Család-otthonBalogh Mária2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.

Kép: Husvéti hidegtál Fotó: Habik Csaba

Teszt-vesz sarok
Husvéti hidegtál Fotó: Habik Csaba

Itt a nyár, s vele együtt a hőség. Sokkal jobban szemügyre kell vennünk azokat az élelmiszereket, melyeket az üzletek hűtőpultjaiból mérnek. Legyen az felvágottféleség, kenőmájas, virsli, páros kolbász vagy éppen a hidegkonyhai saláta.
A minap a Debrecen Plaza Match üzletébe tértem be vásárlási szándékkal, de sajnos az áruk láttán elment a kedvem. Kétféle sonka és párizsi is ott csúfoskodott előre leszeletelve, áttetsző fóliával ugyan letakarva, de barnás, felpöndörödött széllel. Igaz, az Esterházy-sonkát, nyilván épp rozzant állaga miatt – amiről nem a gyártó cég tehet – 2475 forintos akciós áron kínálták kilónként!
Ugyanez a termék egyébként az Interspar és a Cora üzletekben mindenkor friss és gyakorta akciós. Utóbbi helyen soha nem ért még meglepetés, hogy ne megfelelő minőségű felvágott vagy kész saláta került volna a kosaramba. Visszatérve a Match kínálatához, a házi disznósajt névre keresztelt rémségtől ugyancsak kirázott a hideg. Noha magam részéről nem is tartom egészséges éteknek a disznósajtot, ennek kiábrándító volt a látványa. Nem is értem, hogyan lehet az ilyen portékákat a vásárlók szeme előtt hagyni?! Pár lépéssel odébb száraz, bőrös tetejű franciasaláta, majonézes burgonya, s ki tudja, melyik napról ott ragadt kukoricasaláta hevert a rekeszekben, fedetlenül.
Megnéztem azokat a hűtőpultokat is, több más üzletben is, ahol előre csomagolt dobozkákban virsli-, sajt-, oroszhús-, francia-, kukoricasalátát vagy hidegkonyhai sonkaroládot tárolnak. Ezek vagy az ÁSZ, vagy a Winny termékei, melyek szavatossága aznap vagy másnap jár le.
Felötlött bennem a kérdés: vajon másnap leveszik-e mindenütt a polcokról ezeket a termékeket? Vagy vannak olyan üzletek, ahol bátran, akár akciós áron, de rásózzák a „megbuggyant” árukat a gyanútlan vevőkre?

Ezek is érdekelhetnek