Ingyenajándék százezrekért

Meghívót dobtak kollégánk postaládájába, árubemutatóra invitálták egy egri étterembe. Elvegyült a tömegben, noha előre tudta, nem vesz majd se biomatracot, se csodalámpát, sőt az ajándék húsdarálót is ott felejtette.

Család-otthonPalágyi Edit2008. 08. 22. péntek2008. 08. 22.
Ingyenajándék százezrekért

Délután négy előtt néhány perccel alig tudom bekönyörögni magam a tömött helyiségbe. Az ajánlat kecsegtető: ingyenvacsora, hasznos daráló, no meg egy négyórásra tervezett árubemutató. A pénztárcámból előre kiveszem a papírpénzt, csak a belépő 300 forintját hagyom benne. Megfogadom, a pillanat hevében sem írok alá fizetési kötelezvényt, ahogy ismerősöm tette. Kedve szottyant ugyanis egy kedélyes kirándulásra, s úgy gondolta, kibírja az árubemutatót. Ebéd után fergeteges kedve támad a csoportnak. A bemutató vezetője nagyvonalúsági rohamában elhatározta, néhány ajándékot vet a közönségnek. „Aki a leghamarabb felugrik a székéről, viheti a porszívót meg a habverőt!” – vezényelt. A nyugdíjas hölgy, aki a legfürgébbnek bizonyult, csak otthon kezdett töprengeni, vajon jó üzletet csinált-e. Az „ingyenesen” ígért holmikhoz ugyanis csak úgy jutott hozzá, ha vett egy gyapjútakarót – potom százezer forintért.
Közben elkezdődik a bemutató. A céges képviselő előbb viccekkel próbálja formába hozni magát meg a jobbára nyugdíjas asszonyokból álló hallgatóságot, akik hálásan megtapsolják. Majd kiderül: ahány betegség csak létezik, az mind utolérte már a szegény embert. Sajog a térde, a gerince, pocsék az emésztése… Szerencsére akad olyan különleges enzim, amely megfiatalítja. Épp van nála e gyógyhatású termékből, egy doboz 20 ezer forint, de most hármat 50 ezerért megszámít. Következik aztán a „csodalámpa”, ami állítólag polarizált fényt bocsát ki, és fantasztikus hatást ígér. A szédülés és idegesség ellen hat, hegeszti a sebeket. Még a lankadó férfierőt is serkenti, elég lámpázni a bal herét – lehetőleg rózsaszín fénnyel. Székrekedés ellen egy pohár vizet kell megvilágítani sárgával, és máris várhatjuk az átütő eredményt. A fényes bőröndbe zárt „csodalámpa” ára 150 ezer forint, de mellé választhatunk egy százezer forintos edénykészletet. A bemutató végén van idő gondolkodni, következik a vacsora.
– A múltkor vettem három dobozzal az enzimből. Féléves részletet vállaltam a szerért, és egész meglepődtem, amikor jött a bank levele, s kiderült, valójában 36 hónapra vásároltam. Most évekig fizethetem a biztosítási díjat, a kezelési költséget, a kamatokat. Erőm se volt tiltakozni – ezt már a rántott hús mellett meséli egy sápadt asszony.
Asztaltársaink, anya és középkorú lánya összenéznek. Ők szerencsésebbek, tele a lakásuk az ajándékokkal, amiket a bemutatókon kaptak: kenyérpirító, mini olajsütő, infralámpa és fogmosó poharak. A biomatracra ugyan 129 ezer forintot költöttek, de használják mindennap. Esténként felváltva heverednek rá egy-egy fél órára – azóta nem gyötri őket álmatlanság. Legközelebb Ceglédre kirándulnak. A meghívón pandamackó formájú mobiltelefon-tartót ígérnek szuvenír gyanánt. A mackó villog, rezeg és beszél, mikor az erszényébe csúsztatott készülék hívást jelez. Ezért csak utazik az ember néhány száz kilométert! Vagy nem?

Ezek is érdekelhetnek