Több időt a testnek

Minden második ember elégedetlen szexuális életének minőségével, pedig sokan úgy vélik, az érzékiség és a szexualitás összefügg.

Család-otthonBalogh Mária2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.

Kép: nyár szerelem fiatalok szalmabála természet 2008 06 30 Fotó: Kállai Márton

Több időt a testnek
nyár szerelem fiatalok szalmabála természet 2008 06 30 Fotó: Kállai Márton

Egy nemzetközi felmérés nemrég napvilágra hozta, hogy a hosszabb ideje tartó kapcsolatokban élők esetében, valamint az idősebbeknél egyre csökken a párok kísérletező kedve és nemi vágya. Ez még úgy-ahogy rendjén is volna az idő múlásának ismeretében, ám ha a kettő nincs mindenkor összhangban, az bizony komoly konfliktust okozhat a párkapcsolatban.

Ha a párok nem tudják frissen, szó szerint élvezetesen tartani az érzékiség iránti igényt, hamar kialakul a fásultság, az elhidegülés. A kiüresedés, az érzelmi ellaposodás még a legszebbnek ígérkező szerelem esetében is háttérbe szoríthatja az erotikát – véli Lakkos Zsófia szexuálpszichológus. Modern világunk egyre több olyan termékkel – az újságospavilonokban egymás hegyén-hátán sorakozó pornómagazinokkal, gomba módra szaporodó szexshopokkal és erotikus műsorokkal – rukkol elő, ám ezek legfeljebb színesítik, feldobják egy pár életét, de nem helyettesíthetik azt az egyéni fantáziát, ami hiányzik egy kapcsolatból.

Kutatások igazolják, hogy a férfiak több mint felének tíz perc előjáték elegendő az aktus előtt, míg a nők ennél sokkal több időt szeretnek becézgető simogatással, szerelmeskedéssel tölteni. Tartja magát az a vélekedés, hogy a férfiaknak a testi vágyait kell elsősorban kielégíteni, ami nem mindig jelenti az érzelmi azonosulást; míg a nőknek előbb a lelkét kell megnyerni ahhoz, hogy a csúcsra jussanak.

A szakember nem tagadja, egyre több nővel találkozik, aki az otthoni békesség kedvéért csak színleli, hogy kielégült, miközben ezt az érzést évek óta nem élte át. Egy figyelmetlen, önző férfi, még ha ebből észre is vesz valamit, nem sokat törődik párja igényével. Szerencsére – állítja a pszichológus – nem ennyire vészes a helyzet, mivel a férfiak döntő többségének is akkor igazán örömteli a testi kapcsolat, ha nem csak biológiai szükségletüket elégítik ki, de érzelmileg is feltöltődnek, és a kellemes elgyengülést követően aztán új erőre kapnak.
Végezetül egy jó tanács: a nyár, a nagy bulik mind-mind több erotikát „csempésznek” a mindennapokba. Érdemes beszélgetnünk a gyermekeinkkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek