Felruházni a rászorulókat

Ruhaosztáson jártunk a Máltai Szeretetszolgálat óbudai, Miklós utcai intézményében. Példamutató együttműködés eredményét láthattuk: a szolgálat és a Vanish jótékonysági programjának köszönhetően számos rászorulónak lesz könnyebb elviselni a telet.

Család-otthonKirály Farkas2009. 10. 18. vasárnap2009. 10. 18.

Kép: Ruhaosztás Máltai Szeretetszolgálat III. kerület Óbuda hajléktalanok rászorulók öltözködés ruházkodás jótékonykodás karitativ szervezet 2009.10.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Felruházni a rászorulókat
Ruhaosztás Máltai Szeretetszolgálat III. kerület Óbuda hajléktalanok rászorulók öltözködés ruházkodás jótékonykodás karitativ szervezet 2009.10.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Húsz éve működik immár Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat. Manapság a szervezet több mint háromezer önkéntes segítő napi közreműködésével végzi vállalt feladatait. Egyik legfontosabb tevékenysége a rászorulók ruhával való ellátása. Ebben nagy segítségükre volt a Reckitt-Benckiser vállalat, a Vanish ruhatisztító gyártója által szervezett Foltmentes adomány elnevezésű program.

A ruhagyűjtési kampány ideje alatt – május végétől szeptember elejéig – országszerte több mint 300 ruhagyűjtő ponton lehetett leadni a jó állapotban lévő, a rászorulók megsegítésére szánt használt ruhákat. A program keretében több mint tízezren adományoztak ruhát, összesen 42 tonna gyűlt össze a tizenöt hét alatt. Különlegessége is van e programnak: a felajánlott öltözékeket egy hajléktalanokat foglalkoztató mosodában tisztították – ezt a Máltai Szeretetszolgálat még tavaly nyitotta meg, szintén a Vanish segítségével.

– Biztatunk mindenkit, segítsen nekünk abban, hogy a rászoruló emberek, akik úgy érzik, hogy segítségre van szükségük, bizalommal forduljanak a Máltai Szeretetszolgálathoz – mondta Győri-Dani Lajos, a szolgálat közép-magyarországi csoportjának vezetője. – Persze a közvetítő szerepünk azt is jelenti, hogy ha valakinek lehetősége van ruhaneműket átadni, azt mi átvesszük és eljuttatjuk a rászorulóknak. Ebben az évben már el vagyunk látva ruhaneművel, és még a tél beállta előtt minden hozzánk forduló embernek egészen biztosan a rendelkezésére tudunk bocsátani meleg ruházatot.

A „máltaiak” egyaránt segítenek a hajléktalanoknak és az otthonukban élő, de ruházkodni már nem tudó embereknek. A Miklós utcai épület pincéjében testközelből látjuk, hogyan történik a ruhaosztás. Külön vannak a női, férfi- és a gyermekruhák. Minden igénylőnek egy önkéntes segít megtalálni azt a ruhát, amire szüksége van. Kartonokat vezetnek minden egyes személyről; ez azért is szükséges, hogy ha a későbbiek folyamán valami probléma adódna, azonosítani lehessen az embereket, illetve igazolni a ruha származását. A hajléktalanok egy évben négy alkalommal vehetnek részt ruhaosztáson, mások évente két alkalommal.

Most, a nagyszabású adományoknak köszönhetően több ruhájuk van, mint korábban – baj viszont az, hogy az önkéntesek kapacitása véges. A szolgálat továbbra is várja az adományokat – és az újabb önkénteseket is.

Ezek is érdekelhetnek