Mérgező gyerekjátékok!

Korábban az ólom, ma leginkább a műanyag, azon belül is az úgynevezett lágy pévécé veszélyezteti a kicsik egészségét. A játékszerek anyagaként kioldódnak a nyállal, a kéz nedvességével, s hormonzavart, asztmát, vesekárosodást okozhatnak.

Család-otthonValló László2009. 11. 28. szombat2009. 11. 28.
Mérgező gyerekjátékok!

Amikor az ötvenes években megjelentek az első műanyag babák, senki sem gondolta, hogy anyaguk ártalmas lehet. A lágy pévécé forradalmi áttörést hozott: lehetővé tette, hogy a korábbi parókás vagy festett hajú babák helyett „valódi” hajas babákkal játszhassanak a kicsik – ezeknek a fejébe ugyanis „belegyökereztették” a műhajat. Ettől kezdve tarolt a műanyag a játékiparban, már csak olcsósága és kiváló formálhatósága miatt is.

Jó ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy – számos környezetvédelmi szervezet nyomásának engedve – az Európai Unió betiltsa a legmérgezőbb műanyag alkotóelemeket, nevezetesen a lágy pévécé hajlékonyságát szavatoló ftalátokat. Ezeket tilos felhasználni a három évnél fiatalabb gyermekeknek szánt játékokban, mert a kicsik azokat bekapják és megrágják – s a nyállal kioldódik az a mérgező vegyület, ami megzavarja a fejlődő szervezet hormonháztartását, az immunrendszer fejlődését, s asztmát, vesekárosodást idézhet elő.

Noha a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi a gyermekjátékokat, még mindig előfordulnak köztük egészségre veszélyesek. Két éve például egy nagyszabású ellenőrzés során 13, a Távol-Keletről érkezett játékban, illetve gyermekápolási cikkben találtak mérgező ftalátokat. De még tavaly is akadt példa veszélyes termékek visszahívására.

Mit tehetünk? A legbiztosabb védelmet az jelenti, ha a lehető legtermészetesebb anyagokból készült játékokat válogatunk a gyerekszobába. A fajátékok, különösen, ha festetlenek, nem jelentenek veszélyt. A festett játékok festékanyagában sajnos még mindig előfordulhat ólom. Ha például cumit vásárolunk, alaposan vegyük szemügyre – de általában is óvakodjunk az ismeretlen eredetű vagy gyanús márkajelzésű termékektől.

Ezek is érdekelhetnek