Éljenek a magyar dalok!

Először 2008-ban, a Szigeten került megrendezésre a Magyar Dal Napja, mely azóta kultikussá vált a zenerajongók körében. Presser Gábor álma megvalósult, s minden évben egy napot (az idén szeptember 12-ét) csakis a magyar daloknak szentelhetünk.

Család-otthonKovács Réka2010. 09. 11. szombat2010. 09. 11.
Éljenek a magyar dalok!

A rendezvény vezérlő gondolata: a magyar dalkincs csodálatos gazdagságának bemutatása a nagyközönségnek. Tavaly már országszerte 25 helyszínen, mintegy 1200 előadó tolmácsolásában szóltak minden kor és korszak magyar dalai. A komolyzenétől az utcai muzsikán át a dalos rendezvényekig csaknem 150 órányi programot hallgathatott a becslések szerint félszázezres közönség.

Az idei évben is hasonlóan izgalmas és változatos zenei kínálattal találkozhatnak az érdeklődők. Ráadásul most először megválasztották a „Magyar Dal Fővárosát”, mely címet Eger nyerte el – így szeptember 12-én, vasárnap  a város szinte minden pontján szólnak majd a magyar dalok. A Széchenyi utca erre a napra a Dal főutcájává alakul, ahol délelőtt gyerekműsorral, délután pedig a helyi és környékbeli rockzenekarok várják az érdeklődőket. A belvárosban kórusmuzsika szól, a Rockpavilonban fiatal zenekarok mutatkoznak be, a Dobó téren felállított nagyszínpadon pedig a Csík zenekar a házigazda.

Ám Eger mellett még számtalan nagyváros is megnyitja kapuit, így érdemes ellátogatni Győrbe, Békéscsabára, Zalaegerszegre, Szombathelyre vagy Mosonmagyaróvárra is.

A fővárosban minden zenei stílus képviselteti magát. Éjfélkor Dj Dominique nyitja a napot, de lesz gálaest a Vígszínházban, a BNV területén pop-színpad, a Westend tetején underground zene, a Millenárison pedig világzene és blues. A Zöld Pardon kora délutántól este tízig tartó programjában a hazai könnyűzene legkülönbözőbb válfajainak népszerű képviselői hirdetik a magyar dalok fontosságát. A jazz szerelmeseit a MÜPA mellett felállított sátorba várják a műfaj legjelesebb képviselői.

A további helyszínekről és a Magyar Dal Napjának részletes programjáról ITT kaphat tájjékoztatást.

Ezek is érdekelhetnek