Górcső alatt az agár

Ha a Kutyapostás nagy néha „beruccanhat” innen, a 30. oldalról a lap belsejébe, a bőség zavarával küzd. Ahogy történt ez ezen a héten is, hiszen agaras riportunkkal megszálltuk az egész 14–15-ös oldalpárt. A bőség zavara aztán gyorsan el is múlik, ugyanis azonmód kiderül, mennyi minden maradt ki a megírandók közül.

Család-otthonSzücs Gábor2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
Górcső alatt az agár

Ezért aztán hivatalos rovatunk is még az agarakkal foglalkozik, remélem, nem bánják, hiszen róluk eddig nemigen olvashattak.

Az agarakat a préda követésére és elkapására tenyésztették ki. Nagy sebességük lehetővé teszi, hogy a leggyorsabb vadakat is elkapják, akár inaszakadtukig üldözik azt. Képesek nyulat, rókát, szarvast, de akár farkast is elkapni, ilyenkor többen mennek rá a nagytestű ragadozóra. Testük az évezredek során egyre jobban átalakult, hosszú lábaik 60-70 kilométeres sebességet biztosítanak nekik, mellkasukban a kutyákhoz mérten szokatlanul nagy szív dobog.

Némelyikük szelíd, de vannak olyanok, akik minden idegenre rátámadnának. Jó, ha megjegyezzük: vadászösztönük a mai napig megmaradt. Az agár, a kutyákkal ellentétben, vadászat közben a látására, nem pedig a szaglására hagyatkozva üldözi kiszemelt áldozatát, épp ezért „látó kutyának” is nevezik.

Bármilyen jól is alkalmazkodnak a városi életmódhoz, a feltétlen mozgásvágy bennük él. Mihelyst elengedjük őket a pórázról, azonnal féktelen vágtába kezdenek, és üldözőbe vesznek mindent, ami mozog, legyen az a szomszéd macskája, vagy egy szárnyas, vagy éppen egy kisebb kutya. Miközben „alapjáraton” szelíd természetű, mégis erősen él benne a vadászösztön, ezért jobb, ha csak szájkosárral engedjük szabadon.

Nekünk is van agarunk, a kilenc őshonos magyar kutya egyike a magyar agár. Vagyis az agár – magyar is. Meg még: spanyol, afgán, perzsa, orosz, olasz, arab, afrikai, angol, aztán a fáraókutya, a whippet, az Azawakh és a hatalmas ír farkas is agár, s ők valamennyien ázsiai származásúak. Az agár az ősi sztyeppék kutyája. Mielőtt az ember az íjat és a nyilat megszerkesztette, már rendelkezett olyan gyors járású, a száguldó vadnál is sebesebben futó kutyafajtával, amely megszerezte számára a zsákmányt.

S végül egy mondat a Kutyapostás kedvencéről, az afgán agárról. Ő a négylábúak világában a topmodell, aki szépségét tökéletesen képes viselni. A legendák szerint ez volt az a kutyafajta, melyet Noé felvett a bárkájába, így ő lenne a kutyafaj megmentője. Ez ugyan nem biztos, de az viszont igen, hogy Afganisztánban lopni is tanították. S ez a tulajdonsága bizony máig megmaradt, úgyhogy egy afgán agár gyorsan rászoktatja gazdáját a rendrakásra, mert ami elöl van, az előbb-utóbb biztosan eltűnik…

Ezek is érdekelhetnek