Kialvatlan szülők: sokáig nem mehet

A boldog kismamák és kispapák alig várják, hogy végre a karjukban tarthassák kisbabájukat. Nem is sejtik, hogy az igazán nehéz pillanatok még csak ezután következnek. Többségük ugyanis alig négy órát tud zavartalanul pihenni éjszakánként a csecsemő sírása miatt.

Család-otthonSzabó Enikő2010. 09. 02. csütörtök2010. 09. 02.
Kialvatlan szülők: sokáig nem mehet

A legtöbb felnőttnek 24 óránként minimum 5 órányi folyamatos alvásra van szüksége ahhoz, hogy az életfunkciói megfelelően működjenek – de az is előfordulhat, hogy valakinek 8 óra szükséges a regenerálódáshoz.

Ezzel szemben az újszülöttet, vagy két éven aluli gyermeket nevelő szülők majdnem kétharmada csupán négy órát tud aludni – állapították meg brit kutatók. Ez csupán a 75 százaléka az ajánlott minimum időtartamnak.

Néhány igazán peches szülő – a vizsgált személyek 12 százaléka – kevesebb mint 2 és fél órát alszik éjszakánként. A szakemberek kimutatták, hogy – a rendszeres rövid szunyókálásokat is beleszámítva – az anyák és apák többsége összességében hat hónapnyi alvástól esik el két év alatt.

A szülők az alváshiánytól fáradtak, ingerlékenyek lesznek, ami könnyen depresszióhoz és veszekedésekhez vezet – olykor az is előfordul, hogy emiatt szakítanak.

Ezek is érdekelhetnek