Nehéz helyzetben az elvált szülők gyerekei

Elvált szülők gyermekeként felnőni bizony nem könnyű. Gyakrabban nyúlnak a cigarettához, korábban lesznek dohányosok a csonka családban felnövő gyerekek – állapították meg német kutatók.

Család-otthonSzabó Enikő2010. 09. 20. hétfő2010. 09. 20.
Nehéz helyzetben az elvált szülők gyerekei

Egy reprezentatív felmérés révén kiderült, hogy a szülők házasságának kudarca növeli a dohányzás szokássá válásának esélyét a gyermekeiknél. „A válás okozta stressz miatt nyúlnak gyakran cigarettához a fiatalok” – fejtette ki Thomas Siedler kutató. Ezzel szemben a későbbi dohányzási szokásokra nincs hatással, ha egyedülálló anya neveli a gyermekeket, vagy ha az apa korán meghal.

A dohányzás kockázata az elvált szülők gyermekeinél Nyugat-Németországban tizennégy, Kelet-Németországban és a bevándorló családoknál huszonöt százalékkal magasabb, mint a teljes családok sarjainál. Azoknak a gyermekeknek, akiket egy szülő nevel, negyven százaléka dohányzik, a két szülővel élőknek viszont csak 35 százaléka.

A kutatás kiemeli, hogy nagyon fontos tényező a szülői példamutatás is. Csaknem a fele dohányzik azoknak a fiataloknak, akiknek az édesanyjuk is dohányos. Akiké pedig nem, azoknak csak kevesebb, mint egyharmada cigarettázik.

Biztató, hogy a dohányosok aránya évek óta csökken Németországban, jelenleg a felnőttek egyharmada él ezzel a szenvedéllyel – állapítja meg az a tanulmány, mely a Szocio-ökonómiai Panel (SOEP) felméréseire épül. A számok tizenegyezer német háztartás 1984 óta tartó vizsgálatából származnak: ehhez összesen 2500 fiatal adatait használták fel, akiknek szokásait 24 éven keresztül követték figyelemmel.

Ezek is érdekelhetnek