Alsó végtagi vénás és nyirokkeringési zavar

Éva jeligéjű olvasónk leveléből az tűnik ki, hogy alsó végtagi vénás és nyirokkeringési zavarban szenved. Megnyugodhat: az évtizedekkel ezelőtti szerelmi kapcsolatából nem maradhatott vissza olyan fertőzés, ami a jelenlegi panaszait okozhatja.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.
Alsó végtagi vénás és nyirokkeringési zavar

Alsó végtagi duzzanatot számos betegség okozhat. Szívelégtelenség esetén a visszerekben reked a folyadék. Vesebetegség során a vese nem képes a folyadékot kiválasztani, és ez vezet lábdagadáshoz. A szervezet csökkent fehérjetartalma is okozhat vizenyőt a lábakban. Az alsó végtagi visszértágulatok szintén ödémáig fajulhatnak. Oka lehet a nyirokfolyadékot szállító nyirokerek részleges vagy teljes elzáródása. A lábszárakat érintő gyulladás, az orbánc pedig a nyirok- és kis vénák károsodásán keresztül okozhat idült vizenyőt.

Ödéma vizsgálatakor az ujjunkkal a lábszárat, a bokatájat megnyomva a vizes szövetek az ujjbenyomatot megtartják. Később, a keringési zavar következményeként a bőr barnán elszíneződhet és egyéb, visszafordíthatatlan elváltozás keletkezhet a lábszár bőrén. A végtagvizenyő tünete lehet a nehéz lábérzés, mozgáskorlátozottság. Az ilyen végtagon gyakoribbak a fertőzések, és könnyebben alakulhat ki rajtuk mélyvénás trombózis.

A megelőzésben fontos a normális testsúly elérése, a rendszeres testmozgás. Emellett kézi és gépi nyirokmasszázs segíthet a vizenyő megszüntetésében. Az ödémától megszabadított lábon pedig rugalmas harisnya viselése előzheti meg az újbóli panaszok kialakulását.

 

Ezek is érdekelhetnek