Nincs mentség az orvosi csalásra!

Magyarországon – hasonlóan több más fejlett országban tapasztaltakhoz – akadnak szülők, akik azért nem adatják be gyermeküknek a védőoltásokat, mert attól félnek, hogy azok autizmust okozhatnak. Ennek a rendkívül káros előítéletnek egy angol orvos az okozója. A doktorról most kiderült, hogy meghamisította adatait.

Család-otthonUjlaki Ágnes2011. 01. 25. kedd2011. 01. 25.

Kép: gyerek orvos védőoltás egészség betegség megelőzés 2008 03 19 Fotó: Kállai Márton

Nincs mentség az orvosi csalásra!
gyerek orvos védőoltás egészség betegség megelőzés 2008 03 19 Fotó: Kállai Márton

Andrew Wakefield, aki 1998-as, a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányában összefüggést vélt felfedezni a kanyaró, a mumpsz, valamint a rubeóla elleni vakcina és az autizmus között, aprólékosan megtervezett csalást követett el az adatok meghamisításával – írja a British Medical Journal orvosi folyóirat. A lap szerkesztői szerint nem lehetséges, hogy Wakefield pusztán hibázott: meg kellett hamisítania az adatokat tanulmányához, mely később szülők ezreit győzte meg arról, hogy a vakcinák veszélyesek.

Az orvos 12 gyerek adatait szerepeltette tanulmányában, akik közül legalább öten már a vakcina beadása előtt autizmusra utaló tüneteket mutattak, tehát nem az oltástól lettek betegek.

Andrew Wakefield tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek oltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban. A tanulmány megjelenése óta, 1998 és 2004 között Andrew Wakefield állításait sorra megcáfolták a világ vezető orvosi folyóiratai. Tucatnyi brit orvosi szövetség pedig közleményben vállalt felelősséget az oltóanyag biztonságosságáért.

A tekintélyes brit orvosi hetilap, a Lancet végül hivatalosan is visszavonta 1998-as Wakefield-cikkét, magát az orvost pedig kizárta tagjai sorából a brit orvosi kamara. A fegyelmi testület indoklása szerint az orvos és két szerzőtársa lelkiismeretlenül, félrevezető módon és felelőtlenül viselkedett kutatásai során, szívtelen nemtörődömséget tanúsítva a gyermekek iránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek