Rajta is Európa szeme

Magyarország soros EU-elnöksége kapcsán nyitja meg kapuit a budapesti Európa Pont. A hétvégén ingyenes programokkal várják az érdeklődőket. Fellép Gryllus Dorka színésznő is.

Család-otthonBorzák Tibor2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.
Rajta is Európa szeme

– Berlinben, ahol él, vannak hasonló találkozóhelyek?
– Sokféle kulturális központ van Berlinben, s örülök, hogy Budapesten is nyílik egy olyan hely, ahol jobban meg lehet ismerni az Európai Uniót, a lehetőségeket, a kötelességeket és a szabályokat.

– Nagy megtiszteltetés, hogy fél évig Magyarország állhat az EU élén?
– Természetesen! Megtiszteltetés, lehetőség, kihívás. Ez a mi EU-nk, ami nagyon fiatal még, olyan, mint egy gyermek, aki most tanul járni: még sokat kell fejlődnie, de óriási lehetőségek vannak benne. Fantasztikus dolog, hogy mi lehetünk az unió élén, de a mai gazdasági helyzetben ez nem lesz egyszerű feladat. Én mindenesetre nagyon drukkolok!

– Mennyire figyeli az uniós politikát?
– Sajnos nem érek rá mindig követni a legfrissebb híreket, de azért igyekszem képben lenni.

– Hol érzi jobban magát: Berlinben vagy Budapesten?
– Ez nehéz kérdés, mert mindkét várost szeretem. Budapesten nőttem fel, ide köt a családom, a barátaim, az anyanyelvem, itt jobban megérintenek és megviselnek a történések. Berlin felnőtt választás volt, ahol még mindig egy kicsit kívülállónak számítok, ezért ott többet lehetek önfeledt.

– Például a zenekarával?
– A Rotfront hat éve alakult, és az elmúlt időszakban egyre többen szerettek meg minket. Most készül a második nagylemezünk, az elsővel tavaly elnyertük az Év világzenei albuma címet.

– Megmaradtak hobbizenekarnak vagy rálépnek a profizmus útjára?
– Ez egy barátokból álló csapat. Számomra az éneklés mindig megmarad örömnek, ha úgy tetszik, hobbinak. Mivel azonban egyre több felkérésünk van, egy turnémenedzser is segíti a munkánkat, így lassan kénytelenek leszünk profinak tekinteni magunkat.

– Magyar színésznőként nincs hátrányban külföldön?
– Szerencsére egyáltalán nem! Nemrég tudtam meg, hogy a Látogatás című filmben nyújtott alakításomért az Osztrák Filmakadémia engem is jelölt a Legjobb színésznő díjára. Egy ilyen elismerés nem csak óriási megtiszteltetés, de visszaigazolja azt is, hogy külföldön is befogadtak.

– Milyen év lesz a 2011-es?
– A Rotfronttal sok fellépésünk lesz, és áprilisra elkészül az új lemez is. Színésznőként pedig remélem, hogy sok érdekes szerep talál meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek