Itt a tavasz – a kutyáknak is!

Két hete olvashatták egy kislány: Galgóczi Judit levelét, amit Bárándról küldött, merthogy elveszett kiskutyája, ahogy írta: Kislányunk… Most jó hírrel jelentkezett:

Család-otthonSzücs Gábor2011. 03. 25. péntek2011. 03. 25.
Itt a tavasz – a kutyáknak is!

„Nagyon szépen köszönjük, hogy megjelent a Kislányunk a Kutyapostában! (Akit egyébként Macikának hívnak.) Az utcánkban, 8 házzal arrébb volt. Február 28-án, reggelre eltűnt, az új helyre március 8-án délutánra ment, és március 13-án visszakaptuk. Senki nem tudja, hol élt 1 hét plusz 2 napig, és hol marták meg a hátsóját és hátsó lábát, csoda, hogy túlélte! A hús is látszott. Az ideiglenes befogadója kerítésén van egy lyuk, ott bújhatott be hozzájuk, és az ajtójuk előtt, kifeküdve találtak rá, már alig volt benne élet. Gyorsan elszaladtak a patikába sebolajért, mert: Olyan helyes kis arca van, azonnal megsajnáltuk. Amíg Apukám hallgatta a történetet, a kiskutya odaszaladt a kapuhoz, feltette az első két lábát a kerítésre, és kutyanyelven sírt: haza akarok menni! A megtalálója mondta Apukámnak: elhiszem, hogy a tied, mert eddig senkihez nem ment oda. Ha mindenki ilyen jólelkű lenne, sehol nem lenne stresszes állat.”

Szolnokról pedig P. Béla nevű olvasónk jelentkezett egy aktuális problémával, hogy öregedő Maci kutyája rettentően büdös lett. Addig-addig nézegette, szagolgatta, mígnem rájött, hogy a hátán a szőr menthetetlenül összegubancolódott, filcesedett, alatta pedig a bőr kisebesedett.

Az aktualitást természetesen nem a rossz szag, hanem a tavaszi nagytakarítás jelenti. Mert ahogy a lakást, úgy a négylábúakat is illik ilyenkor elővenni egy alapos szemrevételezésre, csutakolásra, fazonigazításra. Ami terjedjen ki a könnyen szennyeződő helyekre: a szemek, a szájszélek, a végbélnyílás környékére, a mancsok tájékára; s a fülek és a karmok ápolására is figyeljünk oda.

De a legfontosabb a szőr, amely hajlamos összeragadni, összetapadni, hogy aztán végül szétbogozhatatlanná válva filcesedjen. Ez nagy baj, ilyenkor a szokásos fésülés nem segít. (Bár, tegyük hozzá, ahol a fésű „szokásos”, ott ilyesmi nem fordul elő…) Vannak filcesedésre kifejezetten hajlamos fajták: első helyen a puli, a komondor áll, de más hosszú szőrűeknél is gyakran előfordul például a hónalj, a fenék, a fülek tájékán.

A filcet sokan hajlamosak összetéveszteni a zsinóros szőrzettel, és azt hiszik, ez természetes. Holott a zsinóros szőr valóban lehet egy-egy kutyafajta jellemzője, de ha nem tartják rendben, elfilcesedik, alatta a bőr nem tud szellőzni, ami komoly bőrbetegségekhez vezet. Ilyenkor a leghelyesebb levágni a filces részeket – óvatosan, kisollóval –, és a sérült bőrt fertőtlenítő porral beszórni, ha nincs seb, akkor például Neogranormon kenőccsel bekenni.

Itt a tavasz – a kutyáknak is!

Ezek is érdekelhetnek