Védje a kormány a gyerekeket!

Leglábbis ezt fogalmazták meg az amerikaiak a gyermekkori elhízással kapcsolatban. Véleményük szerint az ország vezetésének fontos szerepe van abban, hogy a fiatalok túlsúlyos problémáját csökkentsék.

Család-otthonKovács Réka2011. 03. 19. szombat2011. 03. 19.
Védje a kormány a gyerekeket!

A Pew Research Center kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka gondolja úgy: a kormánynak fontos szerepe lehet abban, hogy csökkenjen a gyermekkori elhízás mértéke. Azonban a megkérdezettek ezt nem tartják elsődleges problémának, ugyanis egy korábbi felmérés szerint az országot érintő sok probléma mellett a túlsúlyosság kérdése a háttéebe szorul.

A mostabi kutatás az elhízás kérdését feszegette, s így kiderült, hogy a vélemények között kimutatható demográfiai, korcsoportos és pártpreferenciabeli különbség is. A válaszok szerint a demokrata párti szavazók 71 százaléka érzi úgy, hogy a kormánynak lépnie kellene a gyermekek egészséges testi fejlődése érdekében, a republikánusok között már csak 41százalék véli ugyanígy, a függetlenek körében viszont 57 százalék ért egyet ezzel.

Az etnikai csoportok szempontjából a spanyolajkúak (83%) és az afro-amerikaiak (74%) szorgalmazzák leginkább a kormány szerepvállalását, míg a fehér lakosság körében csak minden második válaszadó tartja szükségesnek az állami beavatkozást – olvasható az ELTE-TáTK hírlevelében. Az életkor előrehaladtával csökken az egyetértők aránya: míg a 18-29 évesek 69 százaléka látja úgy, hogy szükséges a kormány közreműködése a gyermekkori súlyproblémák kezelésében, addig a 30 év fölöttieknek 59, az ötven évnél idősebbek 52, a 65 év fölöttiek 45 százaléka vélekedik ugyanígy.

Ezek is érdekelhetnek