Agyakra menő szülők

Egy népszerű sorozat DVD kiadásának alkalmából érdekes felmérést végeztek brit kutatók: azt vizsgálták, mennyire idegesítőek a tinédzserek számára a szüleik. Röviden: nagyon.

Család-otthonKovács Réka2011. 09. 16. péntek2011. 09. 16.
Agyakra menő szülők

Az 1500 tinédzserrel és szüleikkel készített felmérésből kiderült, hogy a fiatalok 88 százalékát idegesíti a szülők valamilyen tulajdonsága vagy szokása.

Meglepő módon a legtöbben (38%) szüleik béna táncolási stílusát tartják idegesítőnek, de hasonlóan sokakat zavar, ha anyunak-apunak nyilvános szeretetkitörést adnak elő. Minden harmadik tini azt utálja, ha szülei nyilvánosan leszidják vagy idejétmúlt viccekkel szórakoztatják őket.

A megkérdezettek negyede nehezen viseli, ha a szülei dalra fakadnak, 22 százalékuk pedig utálja, amikor az ősök lerészegednek. Sokak kiborulnak, ha ismerősöknek családi albumokat és videófelvételeket mutogatnak, vagy ha megpróbálnak az általuk használt szlengben beszélni és fiatalosan öltözni. Hasonlóan népszerűtlen, ha a szülők a Facebookon ismerősként jelölik be gyermekeiket: ezt a tinik 18 százaléka tartja idegesítőnek – olvasható az ELTE hírlevelében.

A két generáció közötti különbségeket sokszor a szülők is tanácstalanul észlelik, s nem tudják, hogyan értethetnék meg magukat jobban tinédzser gyermekükkel. Sokan úgy próbálnak az ifjak szemében „jóf ejnek” tűnni, hogy saját tinédzser éveiket kiszínezik, de vannak, akik tanulmányi eredményeiket és hozzáállásukat tűntetik fel a valóságosnál szebb színben.

A kutatás legnagyobb tanulsága minden bizonnyal az: a szülők rengeteg energiát képesek abba fektetni, hogy gyermekük elfogadja és „jó fejnek” tartsa őket – a hatás azonban a legtöbb esetben éppen a kívánt ellenkezője.

Ezek is érdekelhetnek