![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440141_auto_resized.jpg?ver1)
Ritkán fordul elő olyan olimpián, mint ami Böde-Bíró Blankával megtörténik
origo.hu
![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440141_auto_resized.jpg?ver1)
A paradicsomban új, minden eddiginél hatásosabb antioxidánst fedeztek fel spanyol kutatók.
Kép: Kecskemét, 2011. augusztus 29. Paradicsom evés. Fotó: Ujvári Sándor
A tudós csapat szinte véletlenül lelt rá az anyagra (egyelőre kereskedelmi elnevezése nincs), melyet a növény egy baktériumfertőzésre reagálva termel védekezésül önmagának. Az anyag a már ismerteknél ötszörte jobban lassítja a sejtek öregedését. Éppen ez ellen szedünk például E-vitamint, de az új vegyület a „mindenre jó” C-vitaminnál is tízszer hatásosabb.
Hatalmasra nőtt hát az érdeklődés az új antioxidáns iránt. Az élelmiszeripar a különböző termékek tartósításában használhatná, mivel igen hatékonyan gátolja a zsírok oxidációját, az avasodás késleltetése pedig számos készítmény eltarthatóságát megnövelné. A humán gyógyászatban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, rosszindulatú daganatokat, bőrbajokat.
Mivel a gázolajat is konzerválja, már a petrokémiai ipar is bejelentkezett. Meg a szépségipar is, hiszen az „örök fiatalságot” ígérő kozmetikumokhoz keverve szlogenjük jóval hihetőbb lenne, s a krémek, kencék szavatossági idejét is növelné. És ami a legjobb: minimális erőfeszítéssel lehet mesterségesen előállítani.
origo.hu
borsonline.hu
she.life.hu
magyarnemzet.hu
vaol.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu