Paradicsom, te csodás!

A paradicsomban új, minden eddiginél hatásosabb antioxidánst fedeztek fel spanyol kutatók.

Család-otthonKeresztény Gabriella2011. 09. 13. kedd2011. 09. 13.

Kép: Kecskemét, 2011. augusztus 29. Paradicsom evés. Fotó: Ujvári Sándor

Paradicsom, te csodás!
Kecskemét, 2011. augusztus 29. Paradicsom evés. Fotó: Ujvári Sándor

A tudós csapat szinte véletlenül lelt rá az anyagra (egyelőre kereskedelmi elnevezése nincs), melyet a növény egy baktériumfertőzésre reagálva termel védekezésül önmagának. Az anyag a már ismerteknél ötszörte jobban lassítja a sejtek öregedését. Éppen ez ellen szedünk például E-vitamint, de az új vegyület a „mindenre jó” C-vitaminnál is tízszer hatásosabb.

Hatalmasra nőtt hát az érdeklődés az új antioxidáns iránt. Az élelmiszeripar a különböző termékek tartósításában használhatná, mivel igen hatékonyan gátolja a zsírok oxidáció­ját, az avasodás késleltetése pedig számos készítmény eltarthatóságát megnövelné. A humán gyógyászatban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, rosszindulatú daganatokat, bőrbajokat.

Mivel a gázolajat is konzerválja, már a petrokémiai ipar is bejelentkezett. Meg a szépségipar is, hiszen az „örök fiatalságot” ígérő kozmetikumokhoz keverve szlogenjük jóval hihetőbb lenne, s a krémek, kencék szavatossági idejét is növelné. És ami a legjobb: minimális erőfeszítéssel lehet mesterségesen előállítani.

Ezek is érdekelhetnek