Vélemények az ebadóról 4.

Érkeznek a levelek – ne feledjék, hogy „Így tartom a kutyámat” jeligére is várom beszámolóikat –, de egyelőre még mindig az ebadó a fő téma. Erről ír Guti Sándorné is Bátaszékről.

Család-otthonSzücs Gábor2011. 09. 02. péntek2011. 09. 02.
Vélemények az ebadóról 4.

„Hogyan tehet a kormány ilyent velünk, magányos nyugdíjasokkal, hogy fizessünk kutyaadót? Húsz éve özvegy, magányos asszony vagyok. És kaptam 2000-ben egy kis fehér, komondor kutyát. Aki tele volt bolhával. Orvos segítségével szépen sikerült kitakarítani, most már csak a neve emlékeztet erre, mert Bolhás lett a neve. Vele oldódott a magányom, szófogadó lett, jól érzi magát az udvarban, még a baromfi között is. Mindentől védi őket (40 darab), éjjel velük alszik az ajtó nélküli ólban. Ragaszkodik hozzám, én őhozzá. Mi, idősek, akik ledolgoztuk az életünket ilyen-olyan pártok árnyékában, most magányosan, megfáradva annyit sem érdemlünk a sok-sok munka után, hogy egy kutya ne könnyíthesse meg napjainkat? Miért nem nyilatkoztak a választási kampány idején az ilyenekről? Mert ha megteszik, biztos nem szavaznak rájuk a kutyás nyugdíjasok… Hogy gondolják, hogy a kutyaadót is majd ráterhelik szerény kis otthonunkra, az örökösökre?”

És egy másik téma: virtuális örökbefogadási kampányt indított a Pedigree®. A most már három éve zajló, sikeres örökbefogadási programja mellett a cég augusztusban virtuális örökbefogadási pályázatot is indított a közel 19 ezer tagot számláló Facebook-klubjában, hogy bárkiből örökbefogadó válhasson. Azok a kutyák, akiket eddig senki nem fogadott örökbe, mert idősebbek vagy betegesek, most esélyt kapnak arra, hogy a menhelyi életkörülményeik javuljanak.

A harmadik éve zajló program során eddig több mint 4500 menhelyi kutya talált gazdára. Kiderült, hogy a klubtagok közül többen szívesen befogadnának kutyát, de nem tehetik, viszont örömmel vállalkoznának egy virtuális örökbefogadásra. Így azok a kutyák kapnak esélyt, akiket koruknál, természetüknél, betegségüknél fogva nem lehet örökbe adni vagy tartósan nem jelentkezik értük örökbefogadó. A virtuális örökbefogadó minimum egy hónapig legalább havi ötezer forinttal támogatja a szerencsés jelöltet. A Facebook-klubban meghirdetett pályázat célja a virtuális örökbefogadás népszerűsítése, amelynek során a saját gazdára, a végleges otthonra kis eséllyel pályázó kutyusok is részesülhetnek rendszeres, személyre szóló támogatásban. A virtuális örökbefogadás során nemcsak a kutyusok járnak jól, hanem olyan felelős állatbarátok is gazdikká válhatnak, akiknek az életkörülményei nem teszik lehetővé a valós örökbefogadást. Hát, csak tessék, tessék. Lehet virtuálisan is kutyázni. És persze lehet így is segíteni és lehet szeretni is…

Ezek is érdekelhetnek