Bizalmatlanok vagyunk!

Hiába a demokrácia, a bizalom nem jön meg egykönnyen. Ezt az állítást a demokratikus államokat vizsgáló kutatás eredményei is alátámasztják.

Család-otthonKovács Réka2011. 10. 14. péntek2011. 10. 14.
Bizalmatlanok vagyunk!

A brémai Jacobs University kutatásában ötven ország lakóinak bizalomszintjét vizsgálták. Kiderült Svédország, Svájc, Norvégia lakói fordulnak a legnagyobb bizalommal embertársaik felé, míg Törökország, Ruanda, Trinidad és Tobago lakói a legbizalmatlanabbak.

Németország az összesítésben a tíz legbizakodóbb ország között végzett, de míg az állam nyugati fele a 7., keleti része csak a 11. helyen végezne  – olvasható az ELTE hírlevelében.

A vizsgálat során a bizalmat a másik ember felénk irányuló baráti közeledéseként definiálták, s meghatározták, kit is takar a „másik ember”. A kutatók tapasztalata ugyanis az, hogy kultúránként eltérő a másik ember megítélése.

Az ázsiai országokban például az ismerősök irányában jóval bizakodóbbak, mint az idegenekkel szemben. Így a kutatók a bizalom általános szintjére kérdeztek rá, s nem a többiek kifejezést használták.

Ezek is érdekelhetnek