Dobjuk föl a kertet!

Lassan nyugalomba vonul a természet, már a jövő évet tervezhetjük. Például azt, milyen átalakításokat végzünk majd a kertben, hogy az még szebb és otthonosabb legyen.

Család-otthonPethes József2011. 10. 18. kedd2011. 10. 18.

Kép: Szolnok, 2011. október 10. Kertépítés. Fotó: Ujvári Sándor

Dobjuk föl a kertet!
Szolnok, 2011. október 10. Kertépítés. Fotó: Ujvári Sándor

Ma már többféle funkciója van a családi házak kertjének. Nemcsak a munka, hanem a pihenés, a szabadidő kellemes eltöltésének színtere is. Ennek tudatában ténykednek a kerttervezők, akik a terület nagyságához, a talajadottságokhoz és a megrendelő igényei alapján alakítják ki azt a helyet, ami kapocs a lakótér és a természet között. Mivel nincs mindenkinek pénze arra, hogy szakembert fogadjon erre a célra, megpróbálunk ötleteket adni ahhoz, hogy miként tudnánk még szebbé, még sokszínűbbé tenni kertünket. Először is nagyon fontos, milyen az előkertünk, vagyis az utcai kaputól a lakásbejáratig tartó rész. Ha vendég érkezik hozzánk, ez a kép fogadja.

Szép lehet egy örökzöldcserje-sövény, egy dekoratív lombos fa, körülötte virágos évelő- és egynyári növények rendezett csoportja. Vannak, akik ezt az utat kaspókba, dézsákba ültetett dísznövényekkel szegélyezik, amelyek csodálatos látványt nyújthatnak.

Sok helyen a kert nagy részét befüvesítik és néhány fát ültetnek el, így csak a fűnyírásra van gondjuk. Pedig a konyhakertnek nagy szerepe lehet a család zöldség- és gyümölcs-ellátásában, és rendszeres testmozgásra készteti gazdáját. Legelterjedtebb a vegyes kert, ahol ugyanúgy helyet kapnak a virágok, mint a zöldségek, a gyümölcsfák, egy szőlőlugas, és még a gyepnek is jut hely. Ahol kis sziklakertet építenek, a dísznövények mellé akár évelő fűszernövényeket is ültethetnek. Mindezek elférhetnek egy négy-ötszáz négyszögöles kertben, sőt marad még hely a szabadidő eltöltéséhez szükséges tárgyaknak, berendezéseknek is.

Néhány háznál még láthatunk pergolát, azaz olyan árnyékos pihenőhelyet, amilyent már az ókorban is építettek. Ezeket általában fagerendákból készítik: a függőleges tartóoszlopokra helyezik a keresztgerendákat, arra pedig a szintén fa tetőelemeket. Erre a vázra általában szőlőt, örökzöld növényeket futtatnak. Nagyobb kertekben szaletliket, azaz több oldalról nyitott kis faházakat állítanak föl, ami szintén a pihenés, a szabadidő eltöltésének színtere.

Ha a családban van kisgyerek, akkor ki kell alakítani egy olyan szegletet homokozóval, esetleg fából készült mászókával, hintával, ahol a csöppségek jól érezhetik magukat. Egyre több kertben láthatunk kiépített tűzrakó helyet, ahol bográcsozhatnak, grillezhetnek, szalonnát süthetnek a lakók és vendégeik. Már készen is kaphatók ilyen berendezések, de helyben is felépíthetők. A kerttervezők szerint a közelbe kell telepíteni a fűszerkertet, hogy csak át kelljen nyúlni a zöldfűszerekért.

A közelben kaphatnak helyet a kerti bútorok, amelyek általában fából, nádból, műanyagból és fémből készülnek. Feldobhatja a nagyobb kerteket egy kis mesterséges tó, a kisebb kertekben pedig érdemes elhelyezni egy hangulatos madáritatót, ami különösen az aszályos időszakban vonzza oda a madárvendégeket.

Ezek is érdekelhetnek