Kórosan növekvő felesleg

Az elhízás világszerte egyre nagyobb problémát okoz, ám úgy tűnik, a megfékezése egyelőre hiú ábránd. Habár évek óta először haladja meg a normál testsúlyú amerikaiak aránya a túlsúlyosakét, a lakosság negyede még így is erősen elhízott.

Család-otthonKovács Réka2011. 10. 22. szombat2011. 10. 22.

Kép: mid section view of a man sitting on a bench in a park --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Kórosan növekvő felesleg
mid section view of a man sitting on a bench in a park --- Image by © Royalty-Free/Corbis

A Gallup és a Healthways felmérésében 90 ezer, véletlenszerűen kiválasztott, 18 évesnél idősebb amerikai állampolgárt vizsgáltak, s az eredményekből elkészítették az egészségügyi indexet. A résztvevőknél lemérték a magasság ésa testsúly adatait, melyekből aztán BMI-, azaz testtömegindexet számoltak. Ez alapján a válaszadókat normál testsúlyúnak (18,5–24,9 pont között), túlsúlyosnak (25–29,9 pont között), elhízottnak (30 pont fölött) minősítették.

Három év óta először – meglepő módon – a normál súlyúak aránya nem csak hogy közelíti, de meg is haladja  a túlsúlyosakét. Az előbbiek a lakosság 36,6, míg az utóbbiak 35,8 százalékát teszik ki. Bár az adatok bíztatóak, meg kell jegyezni, hogy ugyanakkor a lakosság 25,8 százaléka minősül elhízottnak, és a súlyfelesleggel élők aránya a teljes lakosságon belül meghaladja a hatvan százalékot – olvasható az ELTE hírlevelében.

Az életkor tekintetében – az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva – csökken a súlyosan túlsúlyosak aránya, s ez a jelenség ugyanígy megfigyelhető a jövedelmi szint növekedésével együtt is: minél magasabb a jövedelem, annál alacsonyabb az elhízási arány.

Ezek is érdekelhetnek