Nyakon csípett férfibaj

A prosztata megnagyobbodása a sűrű kijárogatással felbolydítja a férfiak éjszakai nyugalmát. De az igazi veszedelem a prosztatarák: a tüdőrák után a második legtöbbször előforduló rosszindulatú daganat.

Család-otthonBudai Horváth József2011. 10. 19. szerda2011. 10. 19.

Kép: tökmag evés olajos termény prosztata gyógyítás 2011 10 11 Fotó: Kállai Márton

Nyakon csípett férfibaj
tökmag evés olajos termény prosztata gyógyítás 2011 10 11 Fotó: Kállai Márton

A leginkább veszélyeztetettek a 45 évnél idősebb urak. A világon hárompercenként esik valaki e kór áldozatául – nálunk évente 3500-4000 új beteget regisztrálnak, s 1500-an halnak meg ebben a betegségben.

A prosztatarák korai stádiumában tünetmentes, de idejében felismerve sikeresen gyógyítható. Ezért a Magyar Urológusok Társasága (MUT) az idén is folytatja felvilágosító kampányát. Hasonló akcióval az Egyesült Államokban négy százalékkal csökkentették a prosztatadaganatban elhunytak számát. A hozzánk hasonló lélekszámú Belgiumban a prosztataműtétek száma tízszerese a magyarországiakénak.

– Az urológus a prosztata kóros elváltozásának hatékony felismerésére három lehetőség közül választhat – mondta dr. Pajor László professzor, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke. – A leggyakoribb a PSA-, azaz a „prosztata specifikus antigén"-mérés, mely egy apró tűszúrással járó vérvételből áll, s teljesen ártalmatlan, fájdalmat nem okoz. A másodiknál a szakorvos a végbélen keresztül ujjal tapintja végig a prosztatát. A harmadik módszer pedig a prosztata átfogó vizsgálata ultrahangkészülék segítségével. Az említett három eljárás egyike sem alkalmas arra, hogy a prosztatarák tényét 100 százalékos biztonsággal megállapítsa, ám e három módszer együtt a lehető legpontosabb diagnózist adja.

A vizsgálat okozta apró kellemetlenség nem vethető össze a prosztatarák okozta veszedelmekkel, ám sokan szégyellnek panaszaikkal orvoshoz fordulni.

A prosztatakampányt tiszta szívvel támogatja Szacsvay László színművész, akinél hat évvel ezelőtt még idejekorán diagnosztizálták a prosztatarákot, s ma már egészségesen éli mindennapjait. A művész reméli, hogy biztató példájából okulva, minél többen haladéktalanul felkeresik urológus szakorvosukat.

Ezek is érdekelhetnek