Téves halálos ítéletek

Kisbabák százait ítélik évente halálra téves diagnózis következtében – derült ki egy angol kutatásból. Becslések szerint mintegy 400 életképes terhességet szakítanak meg így évente Angliában.

Család-otthonKovács Réka2011. 10. 19. szerda2011. 10. 19.
Téves halálos ítéletek

A kutatók azt állítják, hogy a jelenlegi vizsgálati módszerek nem minden esetben adnak valós képet az esetleges vetélésről azoknál a nőknél, akik a terhesség korai szakaszában fájdalomra és vérzésre panaszkodnak. Az ultrahangos vizsgálatot végzők ugyanis az embrió vagy a petezsák mérésével hoznak döntést, azonban ez olykor pontatlan lehet.

A kutatást végző orvosok a vizsgálatot csak a szigetországban végezték, azonban – a hasonló vizsgálati módszerekből fakadóan – feltehetően hazánkban is hasonló a félrediagnosztizálások aránya. A több mint ezer nő részvételével végzett kutatás vezetője, Tom Bourne professzor szerint a fájdalommal és vérzéssel orvoshoz forduló várandós nők leginkább megnyugtatásra vágynának, ám sokszor ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalják, s a hibás diagnózis miatt elvesztik az egyébként egészséges babájukat.

A szakértők szerint ennek kiküszöbölésére célszerű lenne több vizsgálat elvégzése, a „figyelj és várj” stratégiájának alkalmazása, még mielőtt kimondanák a végső döntést és sor kerülne az abortuszra. Sokszor a tünetek megjelenése után egy héttel végzett vizsgálat már megnyugtató eredményt hozhat – ennyit pedig teljes biztonsággal várhat a kismama, még mielőtt sor kerülne egy esetleges beavatkozásra.

Ezek is érdekelhetnek