Infarktus: a nők között arat!

A férfiaknak mintegy a fele, a nőknek pedig 56 százaléka hal meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A hölgyeknél gyakran az első tünet rögtön az infarktus maga!

Család-otthonBudai Horváth József2011. 11. 16. szerda2011. 11. 16.

Kép: arteriográf speciális vérnyomás mérő szív és koszorúér betegségek kimutatása előrejelzés infarktus nők veszélyeztetettsége orvos beteg gyógyítás 2011 11 07 Fotó: Kállai Márton

Infarktus: a nők között arat!
arteriográf speciális vérnyomás mérő szív és koszorúér betegségek kimutatása előrejelzés infarktus nők veszélyeztetettsége orvos beteg gyógyítás 2011 11 07 Fotó: Kállai Márton

A nőknél az esetek többségében nincsenek megelőző és figyelmeztető jelzések, mint az akár hetekkel-hónapokkal korábban jelentkező szívtájéki szorító-nyomó, esetenként a felkarba is kisugárzó fájdalom, a fulladás- vagy ájulásérzet – tudtuk meg dr. Benczúr Bélától, a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológusától.

Rendkívül fontos, hogy mihamarabb felismerjük a szívinfarktust, de a nőknél ez gyakran nem olyan egyszerű. A nőbetegek 43%-a például egyáltalán nem érzett mellkasi fájdalmat a szívroham előtt, sőt közben sem, pedig az orvosok továbbra is ezt tartják vezető tünetnek mindkét nem esetében. Sokan múló rosszullétnek vélik tehát az aggasztó jeleket. Az amerikai National Institutes of Health (NIH) kutatásai szerint a nőknél fellépő nem tipikus tünetek pedig akár egy hónappal előre is jelezhetik a szívrohamot. Ilyenek: szokatlan kimerültség 70%, alvászavar 48%, szapora légzés 42%, hányinger 39%, szorongás 35% (míg szívroham közben: szapora légzés 58%, gyengeség 55%, szokatlan kimerültség 43%, hideg verejték 39%, szédülés 39%).

A szívinfarktus legfőbb oka mindkét nem esetében az érelmeszesedés, ám a női hormontermelés sokáig késlelteti e folyamatot. Aztán a menopauza beköszöntével az ösztrogéntermelés drasztikusan lecsökken, számos élettani folyamat addigi egyensúlya megbomlik, az érelmeszesedés sokkal inkább felgyorsul, mint a férfiaknál. Ha egy férfi megéri az 55-60 évet, akkor már kicsit fellélegezhet, a nőknél viszont 45-50 körül kezdődik az igazán kockázatos időszak.

– A magyar fejlesztésű, több mint 30 országban szabadalmaztatott Arteriográf mérési módszer és műszer néhány perces veszélytelen és fájdalommentes vizsgálattal – gyakorlatilag a vérnyomásméréshez hasonló eljárással – képes feltérképezni az artériák állapotát bemutató élettani jellemzőket. Így a jól ismert rizikófaktorok – nem, életkor, vérnyomás, koleszterinszint, dohányzás – tisztázásával egy időben megbízhatóan jelzi a tünetmentes páciensek szív- és érrendszeri állapotát, illetve a veszélyeztetettségét is – hívta fel a figyelmet dr. Lannert Ágnes specialista.

Ezek is érdekelhetnek