Tarka tollas muzsikusok

Napjainkban a kanáritartás reneszánszát éli. Eredetileg gyönyörű énekéért kezdték háziasítani, de ma sincsenek kevesen, akik csalódottan döbbennek rá: egy fülsiketítő hangon rikácsoló madár lett a társuk. Aki nem akarja, hogy ilyen kudarc érje, s ragaszkodik a kanárihoz, az legjobban teszi, ha a lágyan gurgulázó roller kanárit választja.

Család-otthonTóth Zsigmond2012. 01. 03. kedd2012. 01. 03.
Tarka tollas muzsikusok

E halkan éneklő fajta már több mint egy évszázada létezik a németországi Harcz-hegységben, ahol a bányászok gyakran vittek ilyen kanárikat a járatokba, mivel e madarak különösen érzékenyen reagáltak a sújtólégrobbanást megelőző különféle gázokra. Ha a rosszullét jeleit mutatták, a vájárok tudták, azonnal menekülniük kell.

A roller kanári zöld, illetve fehér színben fordul elő. Megjelenése alapján nem különböztethető meg a közönséges színkanáritól, ezért a legjobb, ha szakkereskedésben vagy megbízható tenyésztőtől vásároljuk. Ha madarunk gyűrűjén a H-MNK (Hungary-Magyar Nemeskanári) felirat olvasható, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy valóban zárt csőrrel éneklő, fajtatiszta példányról van szó. (A gyűrűn számok is találhatók, melyek közül az első kettő a születési évet, a középső kettő a tenyészet számát, míg az utolsó kettő a madár egyedi azonosítóját jelenti.)

Tartására bátran vállalkozhatnak az ebben kevésbé járatos állatbarátok is. Egy magányos hím elhelyezésére a 40 x 30 x 30 centiméteres kalitka már elegendő, de még alkalmasabb, ha ennél is nagyobb. A kaliton jó, ha két ajtó van, így lesz hová akasztanunk a fürdőt is. Az úgynevezett kanárimag-keverék, amennyiben legkevesebb 25 százalék repcét tartalmaz, megfelelő takarmány, de minden héten legalább egyszer kapjanak gyümölcsöt, tyúkhúrt, s esetenként főtt tojást is. Apró szemű folyami sóder is állandóan legyen előttük (vagy alattuk), ami az emésztésükhöz elengedhetetlen. A szépiával se takarékoskodjunk – ez a biztosítéka az állatok egészséges csontozatának.

A jó tartást madarunk nemcsak énekével, hanem hosszú élettel is meghálálja. Akár 8–12 évig is hűséges lakója, szorgos muzsikusa lehet az otthonunknak.

Ezek is érdekelhetnek