Új év, új élet!

Január a nagy fogadkozások időszaka, hiszen az új esztendő jó ürügy arra, hogy rossz szokásainknak búcsút intsünk. Ezeken nem lehet egyik pillanatról a másikra változtatni, apró lépésekkel haladva azonban komoly eredményeket érhetünk el.

Család-otthon2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.
Új év, új élet!

Vezessen étkezési naplót
Lehet, hogy furcsának tűnik, de az étkezések után jegyezze fel, mit és mennyit evett. Írjon fel minden egyes falatot! Így kordában tarthatja az elfogyasztott kalóriamennyiséget, csökkentheti a nassolások számát, megtervezheti az étrendjét. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik leírják, mit és mennyit ettek, hat hónap alatt kétszer annyit tudtak fogyni, mint azok, akik a diéta alatt nem vezettek étkezési naplót.

Mínusz egy egészségtelen étel
Hetente váltson ki egy-egy egészségtelen ételt egy egészségessel. Vagyis, ha vacsorára szívesen eszik szalonnát és kolbászt fehér kenyérrel, akkor egyik héten hagyja el a kenyeret, és csak zöldséget, salátákat fogyasszon melléjük. A következő héten a szalonnát, kolbászt cserélje sovány sonkára, esetleg tonhalra. Újabb egy hét elteltével gondolja végig, mit reggelizik. A pékárut cserélje teljes kiőrlésűre, a margarint vajra vagy mustárra. Legközelebb próbálja meg a nassolást kiváltani: csoki helyett egyen gyümölcsöt. Ezekkel a kis lépésekkel két-három hónap alatt teljesen átformálhatja étkezési szokásait. Nem érzi majd túl szigorúnak a megvonásokat, ráadásul egy hét alatt van ideje hozzászokni az új ízekhez.

Váljon meg a rossz szokásaitól
No, nem kell megijedni, nem egyszerre! Első lépésként ne ülje végig kedvenc sorozatait minden este. Végezzen közben felüléseket vagy tekerjen a szobabiciklin pár kilométert. A következő héten dobja ki az összes édességet, csipszet a kamrából, és válasszon egészséges csipegetnivalókat. A harmadik héten az esti vacsora után ne nyúljon el a kanapén, hanem menjen sétálni. Alaposan tervezze meg, melyik héten melyik rossz szokását dobja sutba. Írja össze a listát, és e papírt függessze a hűtőajtóra, így egyetlen percre sem feledkezhet meg az éppen aktuális feladatáról. Már egy hónap alatt sokkal egészségesebb, energikusabb lehet, ha nem csapja be önmagát és végrehajtja a tervét.

Gyalogoljon mindennap
Ha eddig egyáltalán nem mozgott, itt az ideje elkezdeni. Ennek is a legjobb módja a fokozatosság. Először csak tegyen negyedórás sétát, majd ezt növelje naponta öt perccel. A séta jót tesz a testnek és a léleknek, legyen bármilyen hideg is: felfrissíti és tisztítja a tüdőt, az elmét. Ruganyosabbá teszi az izmokat, segít megelőzni a csontritkulást.


Vizet és vitamint!
A hagyományos ünnepi ételek, a sütemények sok zsírt és cukrot tartalmaznak, ám rostban, vitaminban szegények. Az új évet kezdjék azzal, hogy az étrendjükbe visszaépítik a friss gyümölcsöket és zöldségeket, melyek nemcsak a szükséges rostbevitelhez segítenek hozzá, de kiváló vitamin- és ásványianyag-források is.

Víz, víz, víz!
Az alkoholos italok, az üdítők kalóriában és cukorban gazdagok, szomjoltásra
pedig teljesen alkalmatlanok. Az ünnepek alatt ezekből több fogy, ezért gyakori, hogy az új évet kissé dehidratáltan kezdjük. Már kevés folyadékvesztés is fáradtságérzetet, fejfájást, fizikai és szellemi teljesítményromlást okoz. Legalább napi másfél-két liter folyadékra van szüksége a szervezetnek. A legjobb szomjoltó a víz, ami lehet akár csap- vagy szénsavmentes ásványvíz is.

Ezek is érdekelhetnek