Orrunknál fogva

Micsoda pacsuli! – húsvét táján gyakran sóhajtunk föl így, ha, mondjuk, a szomszéd Pista nyakon önt egy fél üveg, gyanús eredetű kölnivel. Vajon tudjuk-e, hogy miből lesz a „szagos víz”?

Család-otthonPalágyi Edit2012. 04. 09. hétfő2012. 04. 09.
Orrunknál fogva

Ha kicsit szaglászunk az illatszerek körül, mindjárt kiderül, hogy a szegény pacsuli nem tehet a rossz híréről. A pacsuli nem más, mint egy távol-keleti gyógynövény szárított és erjesztett leveléből előállított, áthatóan fűszeres, cédrusos illatú olaj. A márkás parfümök egyharmadában megtaláljuk, s azért keverik bele, hogy viselőjük tartósabban burkolózhasson az illatfelhőbe. Az üde mandarin vagy a megnyugtató levendula viszonylag gyorsan elpárolog a bőrről, bezzeg a „hűséges” pacsuli kitart. Ugyancsak tartós a szantálfa forgácsából nyert méregdrága olaj vagy a templomi füstölőként is bevált tömjén – ez utóbbi is az illatszerek egyik alkatrésze lehet. Mi mindennel dolgoznak még a parfümmesterek titkos műhelyeiben?

Meglepő, de a mai napig a legfontosabb alapanyag a „jó öreg” rózsa. Legyen az májusi vagy damaszkuszi fajta, a divatos és klasszikus márkák üvegcséi egyaránt tartalmazzák. A második leggyakoribb összetevő a jázmin, mely a legdrágább alapanyagok közé tartozik. A világ talán leghíresebb, örök életűnek mondott parfümje, a Chanel No 5 például – melyet jó régen, 1921-ben választott ki magának Coco Chanel – ugyancsak e két virágot őrzi a szívillatában. Egy-egy parfümhöz legendák kötődnek. Milyen felemelő például a tudat, hogy, teszem azt, az ember egy iroda folyosóján ugyanazt az illatot húzza maga után, mint amivel hajdanán Marilyn Monroe elcsavarta az amerikai elnök fejét! Ez az illúzió sokaknak megér egy kisebb vagyont…

A testhezálló parfüm önbizalmat kölcsönöz és segít, hogy az orránál fogva vezethessük az ellenkező nemet. „Az illatok erősebben hatnak a szív húrjaira, mint a hangok vagy a képek” – vélte az író Kipling. Mit tesz az elszánt nő, ha szeretné elcsavarni a kiszemelt férfi fejét? Sürgősen befújja magát. Csalni azonban csupán kicsit lehet: egy tizenéves lánynak akkor is csak a könnyed, virágos illatok valók, ha éppen a végzet asszonyát alakítja.

Az alkotók vegykonyhájában állatoktól kölcsönzött anyagok is akadnak. Állítólag a hím pézsmaszarvas illatmirigyének váladékából elég egyetlen csöpp a zsebkendőre, s az még évek múlva is átható mósusz szagot áraszt. Hiába tudjuk, hogy manapság szintetikus vegyületekkel helyettesítik az állati eredetű anyagokat, jobb, ha mélyen hallgatunk erről. Lehangoló lenne, ha a férfi így bókolna szíve hölgyének: „Milyen remek hexahidro-hexametil-ciklopenta-benzopirán illat leng ma körül, drágám!” Bár ez a vegyület a pézsmát utánozza, mégis inkább maradjunk a mósusznál…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek