Három millió fiatal ragadt otthon

A kapunyitási pánik javában dúl a brit fiatalok körében, akik közül mintegy három millióan nem hagyták még el a szülői házat, mondván anyagilag nem tehetik meg.

Család-otthonKovács Réka2012. 06. 04. hétfő2012. 06. 04.
Három millió fiatal ragadt otthon

A bumeráng generáció (azok a 20-34 év közötti, fiatal felnőttek, akik az egyetemi évek, néhány évnyi önállóság után visszatérnek a szülői házba, hogy újra otthon lakjanak) tagjai a brit statisztikai hivatal adatai szerint mintegy három millióan vannak. Az otthon lakó fiatal felnőttek körében mintegy kétmillió a férfi és egymillió a nő.

Az otthonélők számát 1997-ben mintegy félmillióra becsülték. A Daily Mail beszámolója szerint a drámai mértékű emelkedés oka, hogy az elmúlt bő évtizedben jelentősen megnőttek az ingatlanárak, a munkaerőpiac viszont stagnált, így sokak számára elérhetetlenné vált, hogy keresetükből saját lakásba költözzenek. – olvasható az ELTE hírlevelében.

A nemek közti különbséget magyarázza, hogy a nők nagyobb valószínűséggel partnerükkel kezdik az önálló életet, ráadásul gyakran néhány évvel idősebb párt választanak. Mivel az adatok szerint a korcsoportban az életkor előre haladtával egyre csökken az otthonélők aránya, így idősebben vagy idősebb pár mellett többen tudnak önállósulni.
 

Ezek is érdekelhetnek